Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in

Optimaliseer de Milieuprestatie van Gebouwen (MPG) met Madaster

Ontdek de voordelen van MPG-berekeningen via Madaster

Ervaar hoe eenvoudig, snel en nauwkeurig je MPG-berekeningen kunt uitvoeren met onze Madaster MPG-tool. Profiteer van ons volledig geautomatiseerde proces, geïntegreerd met BIM/IFC. Ontwerp en vergelijk moeiteloos verschillende scenario’s, en bekijk onmiddellijk de MPG-score van je gebouw met de geïntegreerde 3D-viewer. Het definitieve MPG-rapport is te gebruiken in zowel PDF- als Excel-formaat voor omgevingsvergunningen, of voor fiscale voordelen zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en een BREEAM-certificering.

Meer weten over wat MPG is en hoe het werkt? Lees dit artikel >


Eenvoudig een MPG-berekening uitvoeren

Start direct door in te loggen op het Madaster-platform en volg de zes stappen. Ben je nog geen klant? Meld je dan nu aan of ontdek eerst alle mogelijkheden die ons platform te bieden heeft.

 • 1. MPG-object aanschaffen

  Bezoek het Madaster-platform en koop één of meerdere MPG-objecten.
 • 2. MPG-object aanmaken

  Creëer het object waarvoor je de MPG-berekening wilt uitvoeren.
 • 3. Bestanden toevoegen en matchen

  Voeg je (IFC/XLS) bronbestanden toe; Madaster koppelt deze automatisch aan de NMD-database.
 • 4. Elementen controleren en aanvullen

  Controleer en verrijk de koppelingen met 2D-informatie, zoals zonnepanelen of E&W-installaties, voor een nauwkeurige berekening.
 • 5. MPG-score bekijken

  Evalueer de gegenereerde MPG-score om de milieuprestaties van je object te analyseren en optimaliseer deze met alternatieve ontwerpscenario’s.
 • 6. MPG-rapport genereren

  Genereer een gedetailleerd MPG-rapport, klaar voor gebruik en overdracht. Ga aan de slag met het complete digitale gebouwdossier in Madaster.

Ontdek meer met onze uitgebreide videohandleiding

Bekijk de volledige videohandleiding en krijg gedetailleerd inzicht in hoe je de milieuprestatie van je gebouwen kunt verbeteren.

Jouw MPG-vragen beantwoord door onze experts

Of je nu vragen hebt over de verplichting van een MPG-berekening, hoe je je MPG-score kunt verbeteren, of welke software te gebruiken, onze experts zijn hier om je te helpen. Ontdek de antwoorden op veelgestelde vragen of ontvang gepersonaliseerd advies om je projecten naar een hoger niveau te tillen.

 • De MPG-berekening (MilieuPrestatie Gebouwen) meet de milieubelasting van de gebruikte materialen in een gebouw/woning. Dit gebeurt vanaf de productiefase van de materialen tot aan de sloop, inclusief gebruik en onderhoud. Hoe lager de MPG-score, hoe minder de druk van de materialen op het milieu en hoe duurzamer het materiaalgebruik dus is.

 • Ja, voor nieuwe kantoorgebouwen en woningen is een MPG-berekening vereist bij de aanvraag van een omgevingsvergunning om te voldoen aan de minimumeisen voor duurzaamheid. De MPG-grenswaarden in 2024 voor woningen is 0,8 en voor kantoren 1,0.

 • Je kunt de MPG-score verbeteren door te kiezen voor duurzamere materialen of producten met een lagere milieubelasting, door efficiënter materiaalgebruik in het ontwerp of door producten toe te passen met een categorie 1 productkaart. Madaster helpt je bij het maken van de juiste beslissingen.

 • Een lage MPG-score wijst op een lage milieubelasting en draagt bij aan de duurzaamheid van een gebouw. Dit kan voor gebouweigenaren resulteren in lagere exploitatiekosten, een beter binnenklimaat, maar ook zorgen voor een financieel voordeel zoals de MIA regeling.

 • Er zijn diverse softwaretools beschikbaar die een officiële MPG-berekening mogen maken. Madaster is uniek, omdat gebruik gemaakt kan worden van een 3D/2D-bronbestand (IFC en Excel bestanden) waarbij het proces geautomatiseerd verloopt. Onze tool is ontwikkeld om gebruikers te ondersteunen bij het maken van een nauwkeurige berekening.

 • Meer informatie is beschikbaar op de website van de Nationale Milieudatabase en via gespecialiseerde platforms zoals Madaster. Heb je hulp nodig bij je eerste MPG-berekening. Schrijf je in voor een van een van de webinars of bekijk onze video.

 • Bouwkundige adviseurs, duurzaamheidsconsultants en sommige architectenbureaus zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van MPG-berekeningen en kunnen ondersteuning bieden. Vanaf nu is Madaster een platform dat te gebruiken is als MPG-tool om zelf (of als bouwteam) een MPG-berekening te maken zonder het inschakelen van een externe partij. Meer informatie over de stappen op deze pagina.

 • De kosten van een MPG-berekening kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de tarieven van een consultant of platform. Vanaf nu is het mogelijk om dit zelf te doen via het Madaster-platform tegen een zeer scherp tarief van €150,- per berekening. Daarmee kan je drie ontwerpvarianten doorrekenen en met elkaar vergelijken. Meer info over de exacte prijzen vind je op het Madaster-platform. 

Geïnteresseerd in hoe Madaster kan helpen bij jouw projecten?

Vraag een demo aan en ervaar zelf de voordelen van het gebruik van ons platform.

Ontdek hoe Madaster je kan ondersteunen in het realiseren van duurzamere en efficiëntere bouwprojecten.

Where are you located?