Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 21 okt 2020

HOOFDROL FISCALE INNOVATIE BIJ CIRCULAIR BOUWEN

HOOFDROL FISCALE INNOVATIE BIJ CIRCULAIR BOUWEN

Auteur: Peter Gersen, Vice-President The Ex’tax Project

De bouwsector draagt in Nederland voor ruim 40% bij aan het grondstofverbruik en de afvalstromen. Daarmee speelt deze sector een grote rol in de transitie naar circulair bouwen. Maar vaak blijkt in de praktijk dat circulair bouwen binnen het huidige belastingsysteem niet concurrerend kan zijn met de traditionele, lineaire bouw.
Met name de hoge kosten van arbeid brengen circulaire bouwers, die werken met hoogwaardig gebruikt materiaal, in het nadeel ten opzichte van bouwers die materialen van nieuwe en niet hernieuwbare grondstoffen toepassen. Tegelijkertijd zijn de zogenaamde ‘grijze’ kosten, zoals CO2-uitstoot en uitputting van grondstoffen, niet opgenomen in de prijs van traditionele bouw en daarmee te goedkoop.
Conclusie: met de huidige fiscale regelgeving kan circulair bouwen onmogelijk concurreren met traditioneel bouwen en worden de circulaire doelen niet gehaald. Oplossing: een geleidelijke verschuiving van belastingen van arbeid naar gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

THE EX’TAX PROJECT

De Nederlandse denktank The Ex’tax Project Foundation onderzoekt al sinds 2009 de rol van fiscale innovatie voor de inclusieve circulaire economie. De stichting heeft een stevig trackrecord en diverse casestudies gepubliceerd die aantonen hoe de Ex’tax principes (verschuiving van lasten van arbeid naar verbruik van natuurlijke hulpbronnen) in de praktijk gebracht kunnen worden en wat de effecten zijn in Nederland (publicatie in 2014), de Europese unie (2016), Finland (2018) en Bangladesh (2019). Daarmee is de technische en economische levensvatbaarheid van de principes onderbouwd. Deze studies hebben ertoe geleid dat de stichting in binnen- en buitenland wordt beschouwd als een expertisecentrum op deze thematiek. In Nederland werkt Ex’tax nauw samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties en is sparringpartner voor ministeries en politieke partijen.

In 2020 werkten een aantal circulaire bouwondernemingen samen met The Ex’tax Foundation, om de nodige belastinghervorming onder de aandacht van de bouwsector te brengen. Ze stelden het Manifest Belastinghervorming voor de Circulaire Bouweconomie op, dat inmiddels ruim 400 keer is ondertekend, namens tenminste 120 bedrijven.

NIEUW ONDERZOEK

In 2020 startte, met steun van de Goldschmeding Foundation, een nieuw onderzoeksproject ‘Op weg naar een circulair belastingstelsel 2020-2030’. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Deloitte, PwC, EY en ABN AMRO. Het doel is om de Nederlandse en uiteindelijk ook de Europese politiek te voorzien van potentiële beleidsopties en een analyse van de effecten, zodat consistent beleid kan worden gevoerd om de diverse doelen te halen.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?