Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Log in
Terug
Projecten 27 oct 2022

Bewoners PUUR Wonen ontvangen materialenpaspoort woning

Ontwikkel- en bouwbedrijf Giesbers heeft in de wijk Meerhoven in Eindhoven het grootste grondgebonden CLT-woningbouwproject van Nederland opgezet: PUUR Wonen. Op 3 oktober ontvingen de bewoners van de eerste dertig PUUR woningen hun Madaster materialenpaspoort.

Bewoners PUUR Wonen ontvangen materialenpaspoort woning

PUUR wonen

De 56 woningen in dit gebied zijn echt ‘puur’. De constructieve wanden, ook wel het ‘casco’ genoemd, zijn namelijk niet van beton, maar van massief hout. Dit Cross Laminated Timber (CLT) oftewel kruislaaghout is zeer stevig en bovendien enorm duurzaam. Niet te verwarren met ‘houtskeletbouw’ dat bestaat uit holle wanden. Het project is ontstaan uit een samenwerking tussen Gemeente Eindhoven, Kalliste Woningbouwontwikkeling, FAAM Architects, Edith Kolkman Stedenbouw & Landschap en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen.

Materialenpaspoort

Het digitale paspoort geeft de eigenaren inzicht in alle producten en materialen die in de woning zijn verwerkt. Ze beschikken hierdoor 24/7 over een actueel overzicht van de materiële, circulaire en financiële waarde van hun woning. De circulariteitsindex in het paspoort geeft weer in welke mate de woning circulair is. Voor de woningen van PUUR Wonen is dit percentage ca. 45%. Ter vergelijking, in 2030 wordt de norm 50%. Dus met deze woning van hout voldoen de kopers al bijna aan de norm die over 8 jaar geldend wordt! Bewoners kunnen met het paspoort hun woning ook in 3D bekijken, waarmee bijvoorbeeld gemakkelijk de oppervlakte van een muur te berekenen is of terug te vinden is welke type deur is gebruikt. Zoals het eigendom van een woning en het onderliggende kavel worden vastgelegd in het Kadaster, worden de gebruikte producten en materialen vastgelegd in Madaster.

Bewoners kiezen voor duurzaam wonen

Tijdens een tour door hun nieuwe woning vertelden Britt Wezendonk (Engineer Giesbers), Paul van Doorn (Senior Planontwikkelaar Giesbers) en Sander Beeks (Partnership Manager Madaster) meer over de inhoud en (toekomst)waarde van een materialenpaspoort. De aanwezige kopers reageerden enorm enthousiast en zijn erg betrokken bij deze manier van bouwen.

Daarvan getuigt ook de opmerking van een van hen dat ze eigenlijk helemaal niet in Meerhoven wilden wonen, maar de natuurlijke inrichting en bouwmethodiek van PUUR Wonen hen echt overtuigd heeft. Een andere bewoner vertelt in eigen woorden wat dit paspoort voor hem betekent: “Het is voor mij als zzp’er heel belangrijk te weten welke waarde ik in handen heb, daar helpt een materialenpaspoort bij.”

Leuk detail is dat de bewoners van een van de woningen een bed voor hun zoontje gemaakt hebben van CLT-beplating die over was van de bouw. Een leuke vorm van het upcyclen van afvalhout.

Koploper

Giesbers loopt hiermee vooruit op aangekondigde regelgeving die een materialenpaspoort voor nieuwbouwwoningen de komende jaren verplicht stelt. Deze verplichting kan in lijn worden gezien met het energielabel waarvoor dit al enkele jaren geldt. Zoals het energielabel de transitie naar energieneutrale woningbouw versnelt, doet het materialenpaspoort dit voor de transitie naar een volledig circulaire woningbouw.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Pluk de vruchten

Begin vandaag nog met het opbouwen van een circulaire samenleving, door lid te worden van Madaster.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Nieuws
11-11-2022

Thomas Rau ontvangt prestigieuze ULI Germany Urban Innovation Award

Lees meer
madaster-image Persberichten
28-10-2022

100.000 Kilometer leidingen circulair in 2050

Lees meer
madaster-image Blogs
27-10-2022

Stage lopen bij Madaster

Lees meer