Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Log in
Terug
Nieuws 3 sep 2019

BIM4ALL VERZORGT MADASTER TRAININGEN OM GEBRUIK MATERIALENPASPOORTEN IN DE BOUWSECTOR TE STIMULEREN

BIM4ALL VERZORGT MADASTER TRAININGEN OM GEBRUIK MATERIALENPASPOORTEN IN DE BOUWSECTOR TE STIMULEREN

BIM4ALL VERZORGT MADASTER TRAININGEN OM GEBRUIK MATERIALENPASPOORTEN IN DE BOUWSECTOR TE STIMULEREN

BIM-expertisebureau BIM4ALL start in oktober 2019 met het aanbieden van Madaster trainingen, met als doel de implementatie van materialenpaspoorten in de bouwsector te vergemakkelijken. Gebouweigenaren, financiers, ontwerpers, leveranciers en aannemers leren tijdens deze training hoe men met BIM-modellen eenvoudig een materialenpaspoort kan verkrijgen. De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort vergemakkelijkt (her)gebruik van duurzame materialen en stimuleert circulair bouwen.

AFVAL IS MATERIAAL ZONDER IDENTITEIT

Madaster fungeert als een online bibliotheek, waarin materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit het Madaster platform kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat veel informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van materialen en geeft inzicht in de circulariteitswaarde van een gebouw. Dit maakt duurzaam (her)gebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.

Onze planeet is een gesloten systeem en daarom moeten wij de limited editions ongelimiteerd faciliteren. De huidige situatie laat zien dat materialen hun identiteit verliezen, waardoor zij afval worden. Afval kan worden geëlimineerd door materialen een gedocumenteerde identiteit te geven via een materialenpaspoort.”- Thomas Rau, initiatiefnemer Madaster Foundation

VAN BIM-MODEL TOT MATERIALENPASPOORT

Bouw Informatie Modellering (BIM) is een werkmethodiek die in de bouwsector frequent wordt ingezet. Aan elk element in een BIM-model is data gekoppeld. Hierbij kan gedacht worden aan de exacte afmetingen maar ook aan kernmerken van een element, zoals brandveiligheid en draagfuncties. In het begin van het bouwproces wordt er vooraf veel tijd en energie ingestoken om een goed en betrouwbaar BIM-model op te stellen. Maar wanneer het bouwproces is afgerond en het project wordt opgeleverd, wordt het BIM-model vaak niet ten volle potentie (her)gebruikt. Terwijl er juist veel nieuwe toepassingen ontstaan door hergebruik van deze data. Een voorbeeld hiervan is het inrichten van het materialenpaspoort van Madaster.

Door alles eerst virtueel te bouwen, reduceren we bouwfouten en bouwkosten. Door dit te koppelen met Madaster, zorgen we ervoor dat de bouwwerken duurzamer worden ontwikkeld. Dit draagt bij aan de missie van BIM4ALL: het blijvend verbeteren van de bouwsector. Voor de toekomst van de bouw en van de aarde als grondstoffenleverancier.” – Jeffrey Wieldraayer, Bedrijfsleider BIM4ALL B.V.

BIM4ALL adviseert, coördineert en traint architecten, aannemers, ontwikkelaars, installateurs, ingenieursbureaus en onderwijsinstellingen op het gebied van BIM. In samenwerking met Madaster is een training ontwikkeld, zodat deelnemers leren hoe elementen in het BIM-model kunnen worden gekoppeld aan een materialenpaspoort, binnen de beveiligde omgeving van het Madaster platform.

DE TRAININGEN

De trainingen worden verzorgd op het hoofdkantoor van BIM4ALL in Rijssen, maar ook bij de klant op locatie. Ze worden aangeboden aan een maximaal aantal van 8 personen per training, zo is er ruimte voor interactie, vragen en persoonlijke begeleiding. Dit maakt dat de trainingen altijd aansluiten bij de praktijk van de deelnemers. Na het behalen van de training, ontvang men een certificaat. De trainingen worden aangeboden door BIM4ALL en de eerste training staat gepland op vrijdag 4 oktober 2019.

Voor meer informatie over de training, neem contact op met Robbert Evers, trainer bij BIM4ALL, of bekijk de inhoud van de training op de website https://www.bim4all.com/trainingen/madaster-platform.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Pluk de vruchten

Begin vandaag nog met het opbouwen van een circulaire samenleving, door lid te worden van Madaster.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Nieuws
11-11-2022

Thomas Rau ontvangt prestigieuze ULI Germany Urban Innovation Award

Lees meer
madaster-image Persberichten
28-10-2022

100.000 Kilometer leidingen circulair in 2050

Lees meer
madaster-image Blogs
27-10-2022

Stage lopen bij Madaster

Lees meer