Project Gooimeerlaan
Het project in Leiden omvat 75 verplaatsbare woningen aan de Gooimeerlaan 25, op de plek van een voormalige brandweerkazerne. De woningen worden opgebouwd uit een mix van PMC 11-, 12- en 13-modules, conform De Woonstandaard. De oplevering staat gepland voor medio 2025, waarna de woningen minstens 15 jaar blijven staan. De eerste drie jaar bieden de woningen onderdak aan tenminste 150 Oekraïense ontheemden. Daarna worden ze ingezet voor andere doelgroepen en zal het complex worden overgedragen aan een plaatselijk woningcorporatie, voor de sociale huursector. Met dit project draagt de gemeente Leiden bij aan de opvang van kwetsbare groepen en helpt tegelijkertijd het woningtekort in de stad te verlichten.
Aanbestedingstraject met focus op duurzaamheid
De gemeente Leiden werd bij dit project geadviseerd door Building Balance en koos bewust voor een sterke focus op duurzaamheid. Er werd een aanbestedingsprocedure gestart waarbij vooral gescoord kon worden op ‘de mate van toekomstbestendig bouwen’. En dat ging een stuk verder dan de wettelijk verplichte MPG-score. Veel punten waren te verdienen met criteria zoals losmaakbaarheid, circulariteit, toekomstbestendig bouwen en het percentage hergebruikt of biobased materiaal. Simpelweg omdat deze factoren de milieu-impact beter inzichtelijk maken.
In totaal schreven acht grote modulaire bouwers zich in voor het project, waaronder HDO Groep.

Van inschrijving naar gunning
Volgens Jasper Driesen, Technisch directeur van HDO Groep, was de duidelijke focus op duurzaamheid een belangrijke reden om deel te nemen aan de aanbesteding:
” De leidende rol die de gemeente Leiden nam, inspireerde ons en sluit perfect aan bij onze visie op duurzaam bouwen.”
HDO onderscheidde zich vooral door de hoge mate van losmaakbaarheid en toekomstbestendig bouwen van hun woningen, waardoor materialen eenvoudig hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Ook de keuze voor biobased materialen en het efficiënte prefab-productieproces droegen bij aan de succesvolle inschrijving.
De samenwerking met Madaster speelde volgens Driesen een belangrijke rol bij het succesvol afronden van het aanbestedingstraject. Driesen:
“Madaster hielp ons bij het interpreteren en toepassen van de duurzaamheidseisen. Hun expertise op het gebied van materiaalpaspoorten en circulaire bouw zorgde ervoor dat we niet alleen voldeden aan de eisen, maar deze ook helder en overtuigend konden overbrengen in onze inschrijving. Madaster fungeerde echt als een partner die meedacht over slimme oplossingen en praktische implementaties.”
Madaster als strategische partner
Bram Orsel, consultant duurzaamheid bij Madaster, ondersteunde HDO bij het effectief toepassen van duurzaamheidsindicatoren.
“We startten met een analyse van de aanbestedingsleidraad en bespraken onder andere de Losmaakbaarheidsindex (LI), Global Warming Potential (GWP) en de MPG-score. Hierdoor kreeg HDO beter inzicht in de duurzaamheidseisen en konden ze hun ontwerp optimaliseren om beter te scoren.”
De samenwerking wierp zijn vruchten af: op 17 december ondertekende de gemeente Leiden een overeenkomst met HDO Groep en Compeer Huybens voor de bouw van de 75 woningen aan de Gooimeerlaan.
Duurzaam bouwen met Madaster
Volgens Driesen is Madaster een onmisbare schakel in circulair bouwen:
“Madaster biedt ons de tools en kennis om aan complexe duurzaamheidseisen te voldoen en deze in praktijk te brengen. Door samen te werken kunnen we de duurzaamheid van onze projecten beter verantwoorden en versterken, wat essentieel is in een markt met steeds hogere eisen.”
Dit project laat zien hoe modulair bouwen flexibel kan inspelen op diverse behoeften binnen één ontwikkeling, met het milieu als grote winnaar. HDO en Madaster tonen samen aan hoe circulair bouwen een toekomstbestendige oplossing kan zijn voor maatschappelijke vraagstukken.
Wil je meer weten over dit project of de rol van Madaster? Neem contact op met ons team!