Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Blogs 14 dec 2022

De ontwikkeling van het Madaster platform

Madaster maakte de afgelopen vijf jaar geleidelijk de transitie van een materialenregister tot een integraal platform dat waardevolle informatie verschaft. Informatie over de prestaties van een gebouw of infra-object ten aanzien van circulariteit, losmaakbaarheid en embodied carbon. Daarnaast biedt het inzicht in de actuele financiële waarde. Het stelt eigenaren en beheerders van gebouwde objecten in staat om heel gericht te kunnen (bij)sturen op circulaire ambities. En hierover te rapporteren! De nieuwe vormen van rapportage zijn volledig afgestemd op de nationale en Europese wet- en regelgeving. Er zijn flinke stappen gezet met de doorontwikkeling van het platform dit jaar! Welke functionaliteiten zijn toegevoegd en hoe kun je als gebruiker hiervan profiteren? Wat staat er gepland voor 2023? David Parker, Product Manager Madaster, geeft antwoord.

Wat zijn de grootste platformontwikkelingen van dit jaar? Hoe wordt bepaald wat nodig is?

Het platform heeft sinds vorig jaar enorme vooruitgang geboekt. In 2022 hebben we een lange lijst van belangrijke functionaliteiten toegevoegd, waaronder de toevoeging van de generieke datasets van EPEA, een nieuw 3D-viewer tabblad, nieuwe dashboards en benchmarking, een nieuw gebiedsregister, verbeterde abonnementsbeheer, en niet te vergeten een volledige herziening van de UX. Het was een groots jaar! Nieuwe dashboards in 2022 Wij bepalen onze roadmap door te luisteren naar onze gebruikers en partners. En door vooruit te kijken naar ontwikkelingen en trends in de sector, specifiek op het gebied van wet- en regelgeving. Wij blijven ons richten op onze kerntaak: het creëren van een circulaire economie in de gebouwde omgeving door nieuwe vormen van waarde te creëren, afval te elimineren en onnodig verbruik van grondstoffen te voorkomen.

Waarom is het koppelen van de gecertificeerde EPEA Generic database aan het Madaster platform zo waardevol voor de gebruikers van het platform?

Materiaal- en productdatabases bevatten doorgaans milieugegevens, maar de meeste hebben onvoldoende circulariteitsgegevens, waardoor circulariteitsinzichten zeer moeilijk te verkrijgen zijn. De EPEA Generic database lost dit probleem op door als eerste in zijn soort gebruikers volledige circulariteits- en milieu-informatie te bieden over de meest voorkomende generieke producten in de gebouwde omgeving. De database heeft ook verschillende datasets, één voor elk land waar Madaster actief is, wat betekent dat onze gebruikers toegang hebben tot landspecifieke inzichten. Dit is ongelooflijk krachtig en veel representatiever voor de echte wereld, aangezien identieke gebouwen in verschillende landen verschillende prestaties zullen rapporteren als gevolg van nationale variaties in de herkomst van materialen, transport en scenario’s voor het einde van de levensduur.

In januari 2023 komt het platform met een geavanceerde 3D-viewer. Welke visuele inzichten biedt dit de gebruikers van Madaster?

Met de nieuwe betaalde functie ‘3D Insights’ kunnen gebruikers voor het eerst hun 3D-modellen visualiseren in termen van circulariteit en milieu-KPI’s. Een gebruiker kan bijvoorbeeld de top 10 van meest circulaire materialen bekijken en precies zien waar deze worden toegepast binnen het eigen gebouw. Een gebruiker kan ook filteren om te zien welke materialen beschikbaar zijn voor hergebruik of recycling aan het einde van de levensduur van het gebouw. Bovendien kunnen gebruikers een veelheid aan milieueffecten visualiseren in 3D en een ranglijst bekijken van de top 10 materialen in hun gebouw met de grootste embodied carbon. Dankzij de intuïtieve 3D-visualisatie stelt de nieuwe functie alle gebruikersgroepen, met name niet-bouwspecialisten, in staat om gemakkelijk de beste en slechtste aspecten van het ontwerp met betrekking tot circulariteit en milieueffecten te bepalen. 3D inzichten in januari 2023

Welke verschillende soorten gebruikers heeft Madaster? Is dat de reden om een aanpasbare gebruikersinterface te ontwikkelen?

We hebben zeer uiteenlopende gebruikersgroepen, waaronder eigenaren van of investeerders in vastgoed, projectontwikkelaars, overheden, architecten, bouwers, producenten, consultants, financiële dienstverleners, sloopbedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Met zo’n grote verscheidenheid is het een hele uitdaging om te anticiperen op wat elke gebruikersgroep uit het platform wil halen, vooral als we meer KPI’s toevoegen. Om dit op te lossen, stellen we gebruikers in het eerste kwartaal in staat om de dashboards naar eigen behoefte aan te passen. Wij geloven dat dit enorm waardevol is, omdat elke gebruiker zich kan focussen op de KPI’s die van essentieel belang zijn voor zijn of haar rol. Aanpasbare prestatiedashboards in Q1 2023

Biedt het Madaster platform mogelijkheden voor benchmarking?

Op dit moment kunnen gebruikers benchmarken met alle andere objecten in hun account. Ze kunnen een object evalueren in termen van materiaalintensiteit, circulariteit, losmaakbaarheid, embodied carbon en financiële waarde. In 2023 worden nieuwe benchmarks aan het platform toegevoegd, zodat gebruikers de prestaties van hun objecten kunnen toetsen aan nationale doelstellingen die door bouwbesturen zijn vastgesteld en aan alle andere bedrijfsmiddelen die in het hele Madaster platform staan geregistreerd.

Wat staat er nog meer op de planning voor 2023?

In januari brengen we eerst ons nieuwe prijsmodel en de eerder beschreven nieuwe 3D Insights-functie uit. Vervolgens zullen we in het eerste kwartaal ons vernieuwde Materiaalpaspoort uitbrengen, waarin de in 2022 gebouwde dashboards zijn opgenomen. Het paspoort wordt dynamisch, wat betekent dat gebruikers kunnen kiezen in welke KPI’s zij geïnteresseerd zijn en deze kunnen exporteren naar een one-pager, management summary of gedetailleerd paspoort. De one-pager gaat ook een deelbare link bevatten die kan worden toegevoegd aan berichten op sociale media, zodat gebruikers hun projecten gemakkelijk kunnen delen. In Q1 zullen we, zoals eerder vermeld, gebruikers ook in staat stellen om dashboards naar eigen inzicht aan te passen. Na het eerste kwartaal richten we onze inspanningen op een breed scala aan functionaliteiten die het Madaster platform verder ontwikkelen. We zullen het platform afstemmen op de vereisten van de EU Taxonomy en CB’23 voor eenvoudige rapportage en compliance. We ontwikkelen een nieuwe Track and Trace functionaliteit zodat producenten inzicht krijgen in waar hun producten worden gebruikt, wat een uniek aspect is in de markt. Onze financiële tabellen worden verder ontwikkeld om landspecifieke waarden op te nemen, waaronder: materiaalprijzen, sloop-, transport- en verwerkingskosten, inflatie en andere bouwindices. We ontwikkelen een functionaliteit, waarmee gebruikers de circulariteit en milieueffecten van renovatie versus sloop en nieuwbouw kunnen vergelijken. We zullen ook de UX van ons verrijkingsproces verbeteren om het uploaden van BIM-bestanden zo eenvoudig en naadloos mogelijk te maken. Het platform krijgt ook de eerder beschreven benchmarks en uitgebreidere inzichten op account- en portefeuilleniveau, wat vooral voor grote vastgoed eigenaren, investeerders, ontwikkelaars en bouwers relevant is. Ten slotte blijven we meer data toevoegen zodat onze gebruikers hun assets verder kunnen verrijken. Nieuwe dynamisch materialenpaspoorten in Q1 2023

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?