Terug

De rol van digitalisering in circulair bouwen – inzichten van circulariteitsexpert Franziska Albrecht

Blogs 9 feb 2025

Franziska Albrecht heeft zich meer dan twee jaar ingezet voor circulariteit in de bouwsector. Als een gewaardeerd adviseur voor ontwerpers, architecten en (semi)overheden heeft ze het voortouw genomen in het bevorderen van betekenisvolle veranderingen in de gebouwde omgeving. In dit artikel deelt Franziska haar inzichten over hoe digitale tools en systemen, zoals materiaalregisters en paspoorten, een cruciale rol spelen in het hervormen van de bouwsector naar een duurzame toekomst.

De impact van digitalisering op de sector

Digitalisering is de ruggengraat van circulariteit in de bouw. Het maakt de sector transparanter en efficiënter door de materiaalstroom gedurende de hele levenscyclus te beheren. Digitale tools, zoals een online materiaalregister, geven bouwprofessionals ongekend inzicht in de materialen die in gebouwen worden gebruikt, inclusief hun hergebruikpotentieel.

Het digitaliseren van materiaalgegevens creëert nieuwe mogelijkheden voor bedrijfsmodellen die grondstoffen waarderen en zorgvuldig beheren. Dankzij deze gegevens kunnen we bijvoorbeeld afval en de CO2-uitstoot verminderen, door de beste hergebruik- en recyclingopties te identificeren voor materialen aan het einde van de levensduur van een gebouw. Zo transformeren digitale systemen de bouwsector naar een duurzame toekomst.

De kracht van materiaalpaspoorten

Een materiaalpaspoort is een systeem dat elk materiaal in de bouw documenteert, tot de laatste kilogram. Het helpt de milieu-impact te kwantificeren door materialen in zowel nieuwe als bestaande gebouwen vast te leggen.

Maar het register gaat verder dan alleen gebouwen. Stedelijke infrastructuur, zoals bruggen, wegen en windturbines, bevat aanzienlijke hoeveelheden ingebedde CO2 die vaak over het hoofd wordt gezien. Door deze activa digitaal te registreren, behouden we hun waarde en integreren we ze in een circulaire economie.

Het belang van nauwkeurigheid in documentatie

Hoewel er nog geen strikte voorschriften zijn, is nauwkeurigheid essentieel voor een zinvolle analyse. Daarom is ons systeem geschikt voor verschillende detailniveaus (LOD), van algemene gegevens (LOD 300) tot gedetailleerde constructieplannen (LOD 400) en zelfs as-built documentatie (LOD 500).

Nauwkeurige gegevens zijn vooral belangrijk voor producenten en verwerkers die gedetailleerde materiaalsamenstellingen nodig hebben om items correct te classificeren voor hergebruik. Verschillende soorten beton, plastic en glas, bijvoorbeeld, hebben verschillende kwaliteiten. Nauwkeurige digitale documentatie zorgt ervoor dat deze materialen op de juiste manier kunnen worden gerecycled of hergebruikt.

Het bouwproces vereenvoudigen

Een van onze belangrijkste doelen is om documentatie zo eenvoudig mogelijk te maken. Een materiaal- en productbeheersysteem moet naadloos integreren met industriestandaard BIM-modellen en automatische gegevensevaluatie mogelijk maken. Deze integratie stroomlijnt processen zoals certificeringen (MPG, DGNB, BREEAM, LEED) en nalevingsrapportage voor EU-regelgeving, zoals de Taxonomie of CSRD.

Hoewel perfectie niet het doel is, is het belangrijk om te beginnen. We raden aan om te documenteren op een niveau dat economisch haalbaar is en aansluit bij de specifieke doelen van je project. Ons team staat klaar om gebruikers te begeleiden en ondersteunen, zodat zij zich kunnen aanpassen aan het veranderende landschap van circulair bouwen. Door middel van samenwerkingen, zoals ons werk met de Universiteit van Wuppertal, blijven we het gemak en de nauwkeurigheid van producttraceerbaarheid verbeteren.

De digitale toekomst van de bouw

Digitale tools voor circulair bouwen transformeren de gebouwde omgeving, waardoor het eenvoudiger wordt om grondstoffen te beheren, afval te verminderen en de milieu-impact te minimaliseren. Systemen zoals materiaalpaspoorten en registers helpen de bouwsector naar een duurzamere en meer circulaire toekomst.

What’s in it for me?

Where are you located?