Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 22 jun 2018

DE WAARDE VAN DATA

DE WAARDE VAN DATA

Gebouwen hebben grote invloed op de kwaliteit van leven. Voor de gebruikers en de omgeving. Het is geen onbekend gegeven dat gebruik van verantwoorde materialen en het energiezuinig maken van panden een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid op en van de aarde, nu en in de toekomst. Niet verwonderlijk dat financiering van duurzaam vastgoed hoog op de agenda staat bij veel banken. Hoe geven deze banken eigenlijk vorm aan de ontwikkeling van duurzaam vastgoed? Laten we de vraag eens voorleggen aan één van Nederlands groenste banken: Triodos Bank.

Joep Peters houdt zich als senior relatiemanager Duurzaam Vastgoed bij Triodos Bank bezig met de financiering van bijzondere duurzame projecten. Hij kan zich nog goed herinneren dat zo’n 5 jaar geleden Triodos Bank de enige bank was die eisen stelde aan het energielabel bij financieringsaanvragen. Inmiddels is dit, mogelijk met een beetje hulp van de wetgeving, een verplicht onderdeel bij alle banken. Hoe geeft Triodos Bank als groene bank anno 2018 vorm aan de ontwikkeling van duurzaam vastgoed? Joep Peters antwoordt: “Er is bij Triodos Bank altijd naar veel meer gekeken dan naar het, inmiddels verplichte, energielabel. Wij vinden het belangrijk gebouwen te financieren die goed zijn voor de mensen die er in wonen, werken of er in verzorgd worden. Zijn het gezonde gebouwen? Hoe is het met de ligging van de gebouwen gesteld? Hoe zit het met materiaal- en grondstoffengebruik? Wordt er gebruik gemaakt van materiaalpaspoorten? Belangrijke aspecten die wij allemaal meenemen bij financieringsaanvragen.”

In hoeverre heeft het bezit van een materialenpaspoort invloed op de beoordeling van een financieringsaanvraag? Joep Peters: “Komt iemand met een materialenpaspoort, dan zien wij diegene absoluut als koploper. Momenteel willen we graag onderzoeken wat we op dit gebied kunnen eisen. Dat is ook de reden waarom we ook voor ons bestaande pand een materialenpaspoort laten opmaken. Triodos Bank financiert voornamelijk bestaand vastgoed. Zo krijgen we meer inzicht in het proces en kunnen we beter bepalen wat we al dan niet kunnen eisen.” Zou het er uiteindelijk misschien toe kunnen leiden dat deze koplopers op vertoon van hun materialenpaspoort bij Triodos Bank kunnen profiteren van rentevoordeel of interessante kortingen? Niet per definitie. Joep Peters antwoordt: “Het betekent in ieder geval dat wij dan ook in de markt zijn om te financieren.”

Kan interessant zijn, want voldoet jouw financieringsaanvraag niet aan allerlei groene aspecten, dan hoef je bij Triodos Bank eigenlijk al niet eens aan te kloppen. “En”, zo vervolgt Joep Peters, “Mocht een materialenpaspoort inzichtelijk maken dat er een hogere restwaarde ontstaat, dan zal dit zeker terugkomen in de waardering van het onroerend goed. Dat is financieel gezien natuurlijk erg interessant.”

De behoefte aan meer transparantie in de vastgoedwereld was een belangrijke reden voor Triodos Bank om zich als een van de eerste Kennedy’s aan te sluiten bij Madaster. Bovendien was Madaster van alle bekende initiatieven bij Triodos Bank degene met de meeste potentie. Joep Peters: “Madaster begint echt bij het begin: het gebouw en de materialen zelf. Een mooie basis, want data is ontzettend belangrijk. Hoe meer wij weten van een pand, hoe beter wij er waarde aan toe kunnen kennen en dat heeft absoluut invloed op de financierbaarheid.”

Daar stopt het echter niet als het aan Joep Peters ligt: “Hoe mooi zou het zijn wanneer we uiteindelijk een compleet gebouwenpaspoort hebben. Een vingerafdruk van het hele gebouw. Een document waarin niet alleen de gebruikte materialen van een gebouw inzichtelijk worden gemaakt, maar ook zaken als bijvoorbeeld het werkelijke energieverbuik, de gebruikerstevredenheid en onderhoudsgeschiedenis.”

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?