Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Log in
Terug
Nieuws 31 mar 2022

Europa: Het materialenpaspoort komt eraan!

Europa: Het materialenpaspoort komt eraan!

Europa: Het materialenpaspoort komt eraan!

Het materialenpaspoort is klaar voor de grote stap. De Europese Commissie is van plan om in de komende maanden een "digitaal productpaspoort" (DPP) in te voeren. Zodat producten aan het eind van hun levensduur op de juiste manier worden hergebruikt of gerecycled. En om gebruikers meer informatie te geven over de toeleveringsketen van materialen en producten die van pas kan komen op het moment van potentieel hergebruik of bij de juiste routing naar afvalverwerkingsinstallaties.

Toch is volgens Pablo van den Bosch (Board Member Madaster) de weg naar een digitaal materialenpaspoort nog niet helemaal geplaveid: de grootste barrière is op dit moment nog "de beperkte bereidheid om een eerste stap in de richting van transparantie te eisen, door het verplicht te stellen, van alle belangrijke spelers in de industrie: leveranciers, inkopers, regelgevers, etc.".

Afspraken met bedrijven in de hele keten over o.m. gegevensbeveiliging en privacy zijn nodig om de bezorgdheid weg te nemen dat het paspoort informatie kan bevatten die in strijd is met intellectuele-eigendomsrechten. Dat helpt ook banken en investeerders die steeds meer het potentieel van registratie inzien. Het maakt niet alleen hun productportefeuilles duurzamer, maar borgt ook dat zij kunnen investeren in activa die langdurig waarde behouden.

Kortom, er is genoeg stimulans voor overheden, met name de Europese Commissie, om duidelijke richtlijnen op te stellen. Lees er meer over in dit artikel van Antonella Ilaria Totaro (Engelstalig).

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Pluk de vruchten

Begin vandaag nog met het opbouwen van een circulaire samenleving, door lid te worden van Madaster.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Vacatures
26-09-2022

Ben jij de Junior Product Manager die we zoeken?

Lees meer
madaster-image Persberichten
06-09-2022

EPEA en Madaster vereenvoudigen het meten van circulariteit binnen de gebouwde omgeving

Lees meer
madaster-image Nieuws
26-06-2022

Fiscaal subsidievoordeel met een materialenpaspoort

Lees meer