Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 5 nov 2020

EERLIJK OVER MATERIALEN

EERLIJK OVER MATERIALEN

Auteur: Gijs Derks, Manager Innovatie Regio Zuid Van Wijnen

Er was eens… Zo beginnen sprookjes vaak. Iedereen kent wel de prinses op de erwt en in dat verhaal zie ik een vergelijking met het Materialenpaspoort. Maar waar het sprookje vooral om de erwt ging, zijn we nu vooral geïnteresseerd in de samenstelling (en circulariteit) van de matrassen. Ik ga in drie artikelen wat verder inzoomen op het Materialenpaspoort en in dit artikel filosofeer ik graag over het überhaupt leveren van een paspoort.

Het Materialenpaspoort komt voort uit de gedachte van Ellen MacArthur en haar foundation. In lijn met de meer dan 40 jaar oude ladder van onze eigen Hollandse politicus Ad Lansink, stelt zij dat afval storten of verbranden in beginsel zonde is. Eigenlijk zouden we grondstoffen, materialen en producten moeten registreren ten behoeve van hergebruik. De beste keuze in haar visie (en die van Van Wijnen) is het onderhouden en repareren van gebouwen waar nodig. Het is daarmee best bijzonder dat het Materialenpaspoort zoveel aandacht krijgt. Het is immers niet de meest nuttige stap. Maar als je kijkt naar wat we gerelateerd aan BIM vandaag de dag voor elkaar krijgen (en dat is best wel veel), is er toch wat voor te zeggen.

ILS
De ILS (voor u wel bekend) schrijft voor dat er een Property ‘materiaal’ in het model aanwezig is, waarin materiaalkeuze wordt vermeld. Best wel handig dat je daar ook een materiaal opgeeft, want daarmee heb je je Materialenpaspoort grotendeels al af. Toch vreemd dat er vaak ‘binnendeur’ of ‘sandwichplaat’ staat, want die binnendeur is eigenlijk een product bestaande uit een samenstelling aan materialen. Door iemand een Materialenpaspoort te beloven, beloof je vooral dat je de ILS trouw tot uitvoering brengt. En dat doen we allemaal … toch? Uiteraard zijn er veel gedetailleerde varianten mogelijk, maar ‘the secret of getting ahead, is getting started’.

BAKKELEIEN

Maar waarom is het Materialenpaspoort dan nog geen gemeengoed? Mijn eerste idee is dat we met z’n allen (te) veel bakkeleien. Alsof we het niet eens zijn over het aantal matrassen op de erwt en ieder zijn eigen aantal, soort en afmeting matrassen kiest waar de prinses een nachtje op moet liggen. Dat zorgt natuurlijk niet voor consistente data in een landelijk platform! De één vindt materiaalinformatie vervuiling van zijn data, de ander wil materiaalinformatie in bibliotheken oplossen waar het bij de export niet lekker gaat, een derde vindt het flauwekul want hij gelooft niet in duurzaamheid en een vierde vindt het te veel werk voor iets dat niet per se hoeft omdat men materiaalinformatie toch niet gebruikt.

Zo heeft iedereen wel redenen om niet mee te doen aan het Materialenpaspoort. Tegen hen zou ik willen zeggen:

Materiaalinformatie is geen vervuiling, want je omarmt de ILS.
Waarom zou je materiaalinformatie in (vaak) complex beheersbare bibliotheken invullen als het ‘slechts’ het invullen van materiaal in een instance of type property is? Laat het middel niet erger zijn dan de kwaal? In het ergste geval is het een losse Pset.
Volgens mij is het niet relevant of je erin gelooft, het is nu eenmaal onderdeel van de opdracht van je klant.
En het argument dat het te veel werk is, gaat niet op als het verwerken van de ILS nu immers je werk is (althans, dat is raar).

VERLANGEN VAN DUURZAAMHEID

Belangrijker dan het aantal matrassen en de afmetingen ervan, is wat je met de matrassen kan doen als je de prinses hebt gevonden. En daarvoor zal je materiaalinformatie moeten registreren. Laat in het Materialenpaspoort dus niet alleen het verlangen van duurzaamheid klinken, maar vervul het sprookje!

Lees ook zijn columns over Diepgang van materiaalinformatie en Automatiseren en delegeren van materiaalinformatie.

Bron: Het Nationaal BIM Platform

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?