Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Blogs 23 jun 2024

Hoe de Europese mijnen ons kunnen helpen afval te verminderen

Stel je een wereld voor waarin de dingen die we kopen niet op de vuilnisbelt belanden. Een circulaire economie! Dat is de waar de Europese Unie naartoe werkt.

We leven in een Take-Make-Waste maatschappij: we kopen iets, gebruiken het en gooien het dan meestal weg. Recycling lost het probleem niet volledig op.

De EU wil verandering

De Europese Unie wil de circulaire economie versnellen door:

  • Meer grondstoffen uit Europa te halen: Dit betekent meer mijnbouw, maar op een slimmere manier.
  • Producten produceren die gemakkelijker te repareren zijn: zodat we dingen niet meteen weg hoeven te gooien wanneer ze kapot zijn.
  • Materialen te volgen gedurende hun hele levenscyclus: materiaalpaspoorten kunnen ons precies vertellen wat er in een product zit zodat het later gemakkelijker te hergebruiken is. Regeringen kunnen overwegen om materiaalpaspoorten verplicht te stellen voor producten die zeldzame aardmetalen bevatten. Zo kan de EU-ambitie van 15% gerecyclede metalen zeker naar boven worden bijgesteld. Het materiaalpaspoort geeft materialen een identiteit; afval is gewoon een materiaal zonder identiteit.

Een circulaire productieketen

In een circulaire productieketen (die begint bij een mijn) moeten fabrikanten, producenten en leveranciers hun verantwoordelijkheid nemen en geen materialen verspillen. Met plannen voor meer mijnbouw in Europa is er een uitgelezen kans om een echt circulair proces op te zetten.

Daarom zijn mijnen in Europa een geweldige oplossing om afval te verminderen en circulariteit te bevorderen. En er is maar heel weinig voor nodig:

  • De overheid blijft eigenaar van de gedolven materialen. Mijnbouwbedrijven krijgen betaald voor hun werk, maar zijn geen eigenaar van de grondstoffen.
  • Bedrijven gebruiken de materialen tegen betaling. En nemen ze terug wanneer het product het einde van zijn levensduur bereikt. Dit kan in verschillende constructies worden gegoten voor de eindklant. Denk aan een servicemodel waarbij de klant nooit echt eigenaar is van het product, maar alleen gebruik maakt van een dienst, zoals bij ruilfietsen, of een koopovereenkomst die een teruggaveverplichting of statiegeldregeling bevat.

Take-Make-ReUse

Bedrijven worden aangemoedigd om producten te ontwerpen die lang meegaan en gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Daarom biedt mijnbouw een groot aantal voordelen:

  • Minder afval: We gooien geen waardevolle grondstoffen meer weg.
  • Verzekerde aanvoer van materialen: Europa is minder afhankelijk van andere landen.
  • Regelmatige inkomsten voor regeringen: In plaats van een eenmalige betaling krijgen regeringen doorlopend inkomsten uit het gebruik van materialen.

Hoewel het een nieuwe benadering is, kan mijnbouw de gemeenschap op een fundamentele manier ten goede komen door een duurzamere toekomst voor iedereen te creƫren, met minimale voorbereiding.

Where are you located?