Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Projecten 17 jan 2023

Inzicht in circulariteit op de Floriade

Een samenwerking tussen PRICE, Windesheim en Madaster

Stel jezelf eens voor, een wereld zonder afval. Ook niet als het gaat om het slopen van gebouwen. Hoe kan dat? En waar gaan al die materialen dan heen?

Circulair ontmantelen

Na afloop van de Floriade Expo in Almere werkten Praktijk- & Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) en Madaster samen aan de ontmanteling van het terrein en de paviljoens. Sander Beeks (Partnership Manager Madaster): “Samen hebben we ervoor kunnen zorgen dat de ontmanteling op een circulaire manier is gebeurd. Zodat alle materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Van slopen naar oogsten, noemen we dat.”

Inventarissen van waarde

Een belangrijk onderdeel van een circulaire demontage is het in kaart brengen van de huidige situatie en materialen. Deze inventarisatie dient als uitgangspunt voor de verdere waardebepaling van de materialen en producten die beschikbaar komen door de ontmanteling van de paviljoens. Reden voor PRICE om samenwerking te zoeken met Madaster. Stijn Eppink (Trainee Metropoolregio Amsterdam – PRICE gemeente Almere): “Via het Madaster platform is het mogelijk om via digitale modellen en gegevens verschillende soorten waardes te berekenen zoals circulariteit, CO2 opslag, restwaarde en losmaakbaarheid. Dit wordt ook wel meervoudige-waarde genoemd.”

Materiaalpaspoorten

Om uit de praktijk te kunnen leren, zijn van de Floriade paviljoens ‘Circuloco’ en ‘ExplodedView’ materiaalpaspoorten gemaakt. Voor beide paviljoens zijn de verschillende manieren waarop de paviljoens waarde creëren of vasthouden (meervoudige-waarde) berekend en opgesomd in de paspoorten. Het leert ons op een nieuwe manier te kijken naar gebouwen en materiaal(her)gebruik.

Lessons learned

De opgehaalde kennis, lessen en behoeftes vanuit deze samenwerking zijn naderhand teruggekoppeld aan de paviljoeneigenaren en voorgelegd aan het PRICE team en hun partners in de regio Flevoland. Eppink: “De lessons learned zijn gepresenteerd om gezamenlijk te onderzoeken hoe we e.e.a. beter in praktijk kunnen brengen. Hieruit zijn vervolgvragen en -projecten voortgekomen die bijdragen aan een doorlopende leercurve bij ondernemers, het onderwijs en de overheid. Zodat kennisvalorisatie en de ontwikkeling naar een circulaire economie sneller kan plaatsvinden.”

Omdenken

Duurzame materialen, zo min mogelijk materiaalgebruik, maximaal hergebruik en slim ontwerpen… Hogeschool Windesheim in Almere weet dat omdenken het sleutelwoord is. Kria Djoijoadhiningrat (docent Bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim) laat studenten de verdere mogelijkheden met het Madaster platform verkennen. De circulaire economie realiseren vraagt volgens Djoijoadhiningrat wel het nodige omdenken op het gebied van ontwerpen: “Zowel voor de studenten als docenten is het wennen. Ook nu nog gaat ons onderwijs bij bouwkunde vooral over de vraag: Hoe zet je het in elkaar? Dat moeten we uitbreiden met de vraag: Hoe haal je het weer uit elkaar? En om het cirkeltje echt rond te krijgen: Wat wordt de volgende toepassing?” In samenwerking met het onderwijs, overheid en ondernemers wordt onderzocht hoe we een aantal projecten kunnen verduurzamen middels registratie in Madaster. Ook willen we (ver)nieuwe(nde) materialen, afkomstig uit Floriade paviljoens, een podium geven in het Educatie-platform van Madaster. Denk aan materialen als zeewier, schimmels en mycelium. Studenten testen en inventariseren dergelijke nieuwe materialen zodat via het Edu-platform bruikbare inzichten over deze materialen kunnen worden gegeneerd. Beeks: “Hiermee willen we onze geleerde lessen en inzichten een plek geven in de bouwbranche en het gebruik van duurzame materialen versnellen.” Wil je meer weten, of heb je gave ideeën over de inzet van Madaster of circulaire gebouwontwerpen, laat het ons weten.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-07-2024 Blogs

EU Taxonomie-rapportage: Naleving van duurzaamheids-regels vereenvoudigen

Lees meer
madaster-image
26-06-2024 Nieuws

EPEA en Madaster dichten de datakloof

Lees meer
madaster-image
20-06-2024 Projecten

Juf Nienke

Lees meer

Where are you located?