Het ligt niet aan een gebrek aan pogingen. We hebben de tools en technologieën, maar het probleem is dat we deze hulpmiddelen niet optimaal benutten. De bouwsector erkende jaren geleden al dat platforms zoals Building Information Modeling (BIM) koolstofbeheer door de hele waardeketen konden integreren. Wat we echter niet realiseerden, is dat de kracht van deze hulpmiddelen afhangt van de mensen die ze gebruiken, en dit is waar we tekort zijn geschoten.
Hoewel het werk van ontwerpers, milieu-experts en materiaaldeskundigen cruciaal is, ligt de grootste kracht in het bieden van digitale tools en kennis die professionals in de bouw nodig hebben om echt verschil te kunnen maken. Bij Madaster geloven we dat de toekomst van duurzaam bouwen niet alleen draait om innovatie in materialen en processen, maar ook om het effectief benutten van digitale informatie. Zodat we weloverwogen beslissingen kunnen nemen die de CO2-impact aanzienlijk verminderen.
Digitale informatie: de katalysator voor geïnformeerde besluitvorming
In de hedendaagse bouwsector is het cruciaal om de koolstofimpact van elke beslissing goed te begrijpen. Of het nu gaat om het evalueren van de uitstoot van een houten dak of de keuze tussen renovatie en sloop, gegevens zijn de sleutel tot duurzame keuzes. Zonder een sterke digitale infrastructuur blijven deze inzichten onbereikbaar, waardoor professionals geen goed onderbouwde beslissingen kunnen nemen.
“Het toepassen van digitale methoden, zoals BIM, gaat niet alleen over het toepassen van technologie – het is een cruciale strategie om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Door onze middelen nauwkeurig te modelleren en te beheren, zorgen we ervoor dat duurzaamheid de standaard wordt binnen onze sector”, zegt Pablo van de Bosch
Digitale hulpmiddelen zoals Building Information Modeling (BIM) zijn onmisbaar. BIM stelt bouwprofessionals in staat om grote hoeveelheden data te integreren, waardoor de koolstofimpact van materialen en processen nauwkeurig kan worden beoordeeld. Toch wordt deze technologie nog niet overal optimaal benut en daarin schuilt zowel de uitdaging als de kans. Door digitale informatie effectief te integreren, kunnen we weloverwogen beslissingen nemen die onze CO2-impact aanzienlijk verkleinen.
De rol van data: inzicht in milieueffecten
Om de milieu-impact van bouwmaterialen echt te kunnen beoordelen – of het nu gaat om een gebouw, een weg of een hele stad – moeten we rekening houden met hun effecten op land, water en lucht gedurende hun hele levenscyclus. Life Cycle Assessments (LCA’s) leveren deze cruciale informatie, die vervolgens wordt opgeslagen in Environmental Product Declarations (EPD’s). Deze verklaringen zijn onmisbaar omdat ze een gedetailleerd inzicht geven in alles, van de CO2-uitstoot tijdens de staalproductie tot het waterverbruik bij de productie van beton.
Ter illustratie, een eenvoudig gebouw alleen kan al een paar honderd producten bevatten, terwijl grotere constructies zoals kantoren, hotels of fabrieken tienduizenden producten vereisen. Dit resulteert in enorme datasets die nauwkeurig moeten worden geanalyseerd om de werkelijke impact op het milieu te kunnen bepalen. De uitdaging is duidelijk, maar dat geldt ook voor het potentieel voor aanzienlijke CO2-reductie als we het goed aanpakken.
BIM inzetten voor duurzame bouw en CO2-reductie
Hoewel de taak complex kan lijken, zijn de hulpmiddelen om deze uitdaging aan te pakken al beschikbaar. Er zijn honderden databases met milieugegevens van producten, en steeds meer fabrikanten delen actief deze informatie. Door de gegevens van een gebouw te registreren, kunnen milieutools of platforms automatisch de koolstofimpact per vierkante meter berekenen.
Om de benodigde berekeningen te maken en de juiste data te koppelen, kunnen professionals een consultant inschakelen of gebruikmaken van informatie die al tijdens het ontwerp- en bouwproces wordt verzameld. Die laatste optie is veel efficiënter. Met BIM kunnen professionals digitale modellen uploaden naar een tool die automatisch de milieu-impact berekent door alle relevante gegevens te koppelen.
Toch wordt het volledige potentieel van BIM nog niet benut. Veel architecten, ingenieurs en bouwbedrijven werken met BIM-software, maar net zoals bij PowerPoint of Excel blijven de meeste gebruikers steken bij de basisfunctionaliteiten. Dit komt vaak door een gebrek aan training en bewustzijn.
Training: de sleutel tot het ontsluiten van het volledige potentieel van BIM
De realiteit is vaak dat consultants worden ingehuurd om de kloof tussen wat mogelijk is en wat wordt toegepast te overbruggen. Ze komen binnen, doen hun werk en vertrekken weer met hun expertise. Hoewel dit een oplossing biedt, is het geen duurzame aanpak. De afhankelijkheid van consultants wijst op een dieper probleem: een gebrek aan uitgebreide training door de hele waardeketen. We beschikken over krachtige tools, maar benutten slechts een klein deel van hun potentieel omdat we niet genoeg investeren in de kennis die nodig is om ze optimaal te gebruiken.
Stel je voor dat elke professional, van architect tot aannemer, zelf in staat zou zijn om CO2-berekeningen te maken. Geen last-minute telefoontjes naar consultants, geen haastige pogingen om duurzaamheidsdoelen te halen. Door training wordt die geavanceerde gereedschapskist een set vertrouwde, eenvoudig te gebruiken instrumenten die op elk moment inzetbaar zijn.
“Met uitgebreide training kunnen bouwprofessionals platforms zoals Madaster niet alleen gebruiken om milieugegevens te raadplegen, maar ook om deze te interpreteren. Dit maakt het mogelijk om weloverwogen beslissingen te nemen die leiden tot aanzienlijke CO2-reducties,” legt Dr. Patrick Bergmann uit.
Investeer in opleiding en innovatie
De bouwsector bevindt zich op een belangrijk keerpunt. De beslissingen die we vandaag nemen, bepalen de ecologische voetafdruk van de gebouwen van morgen. Door bouwprofessionals te voorzien van de digitale tools en kennis die ze nodig hebben, kunnen we de overgang naar een koolstofneutrale economie versnellen.
Om onze CO2-doelstellingen daadwerkelijk te halen, moeten we investeren in opleiding. Dit is essentieel om het volledige potentieel van onze technologie te benutten, onze afhankelijkheid van externe adviseurs te verminderen en een duurzamere toekomst voor de gebouwde omgeving te realiseren. Bij Madaster zetten we ons in om hierin een leidende rol te spelen, stap voor stap en project voor project.
Neem contact met ons op als je interesse hebt in:
- Uitgebreide gegevensintegratie: Madaster is verbonden met bijna 100 EPD-databases, waardoor onze gebruikers toegang hebben tot de meest nauwkeurige en volledige product- en materiaalgegevens.
- BIM-training en tools: Wij bieden een breed scala aan trainingsmiddelen die ontwerpers en bouwprofessionals helpen om het volledige potentieel van BIM te benutten.
- Slim contracteren: Voor onze partners leveren we Request for Proposal-sjablonen die ervoor zorgen dat de juiste vragen worden gesteld voordat contracten worden ondertekend, om zo onnodige kosten en vertragingen te voorkomen.
Sluit je bij ons aan en help mee de toekomst van de bouw te transformeren – samen kunnen we een blijvende impact maken.
Auteurs
- Frederique van Erven Global Expansion Manager
- Patrick Bergmann Managing Director Germany
- Pablo van den Bosch Board Member