Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 15 sep 2017

LEVERT HET MATERIALENPASPOORT WINST OP VOOR DE ZORG?

LEVERT HET MATERIALENPASPOORT WINST OP VOOR DE ZORG?

Stel dat een zorginstelling voor een van haar gebouwen, of meerdere gebouwen, een materialenpaspoort bij Madaster laat registreren, wat levert dat dan op?

Voor het materialenpaspoort is een BIM tekening van het gebouw nodig. Bij registratie in Madaster wordt een paspoort gemaakt van alle materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Glas, kozijnen, hout, leidingen, stenen, pijpen enz. Daarbij wordt een waarde bepaald van deze materialen.

De waarde van het materialenpaspoort voorkomt dat een gebouw afgeschreven behoeft te worden naar nul vanwege het feit dat het paspoort een waarde vertegenwoordigd van 10 à 20 %. Met een materialenpaspoort in de hand kan de Raad van Bestuur in gesprek gaan met:

 • de accountant of er boekhoudkundig financiële ruimte ontstaat voor de zorginstelling;
 • de huisbankier over de vraag of het materialenpaspoort meer zekerheid biedt dan alleen de waarde van de locatie en het gebouw;
 • de verzekeraar over de vraag welk effect het materialenpaspoort heeft op het contract.

Andere effecten zijn:

 • Bij sloop van een zorggebouw zou de sloper de zorginstelling een bedrag moeten vergoeden gelijk aan de waarde van het materialenpaspoort.
 • Voor de bouwers betekent het dat men deze materialen weer kan gebruiken voor nieuwbouw.
 • Het feit dat materialen aan het eind van het gebruik (bij sloop) waarde vertegenwoordigen heeft direct effect op de criteria bij nieuwbouw. We gaan voordenken in plaats van nadenken.

Als de zorgsector collectief zou besluiten materialenpaspoorten voor haar gebouwen te registreren is het effect in de keten enorm. Madaster beschikt in dat geval over een aanzienlijke registratie van materialen en zorginstellingen kunnen boekhouding de nodige financiële ruimte creëren. Waardevermeerdering van zeldzame grondstoffen zoals koper is in bovenstaand verhaal nog niet meegenomen.

Conclusie: om de positieve effecten van het materialenpaspoort te onderzoeken en met elkaar nieuwe afspraken te maken, is een stakeholderdialoog nodig. Een bijeenkomst met alle direct betrokkenen zoals Raden van Bestuur van zorginstellingen, financiers, verzekeraars en accountants om met elkaar in gesprek te gaan over het effect van het materialenpaspoort voor de zorg! Op 20 september jl. zijn we als Triocare begonnen de discussie op te starten in samenwerking met de Provincie Friesland en geïnteresseerde zorginstellingen en hun partners. Vervolg van deze discussie is noodzakelijk.

Waarom schrijven we op?

Omdat onze planeet een gesloten systeem is, moeten wij verbranden van afval voorkomen. De huidige situatie laat zien dat als materialen hun identiteit verliezen het gezien wordt als afval. Door een identiteit aan materialen te geven, door het maken van een materialenpaspoort, voorkomen we dat het afval wordt.

Wat levert een materialenpaspoort op? Nieuwbouw gebaseerd op criteria van hergebruik en de levensloop van materialen leidt tot toekomstbestendige en slim ontwikkelde gebouwen die circulariteit ondersteunen.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?