Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 21 jan 2021

MADASTER CIRCULARITEITSSCORE SCHEPT TRANSPARANTIE IN DE MARKT

Madaster circulariteitsscore schept transparantie in de markt

De eerste essentiële stap naar circulariteit is natuurlijk het registreren en documenteren van vastgoedobjecten om een actueel inzicht te krijgen in de materiële, circulaire en financiële waarde. Dit biedt vastgoedeigenaren en -beheerders de mogelijkheid om slimme keuzes te maken en gericht te kunnen sturen. Handig bij nieuwbouw en sloop, maar zeker ook waar het de verduurzaming van eigen vastgoed betreft. De Madaster Circularity Indicator (Madaster CI) speelt hierbij een grote rol. De Madaster CI geeft een indicatie van de mate van circulariteit op basis van de gebruikte materialen (nieuw vs. hergebruikt), de levensduur en het afvalscenario van de toegepaste elementen in een vastgoedobject. Maar wat betekent een hoge circulaire waarde en hoe kan een eigenaar of beheerder van vastgoed hier zijn voordeel mee doen? We vroegen het aan Ron van Ommeren, founder Modulo Milieustraten (circulariteitsscore 90%) en Henny van Benthem, founder Sustainable Constructions (circulariteitsscore 70%).

Waarom speelt verduurzaming van vastgoed een belangrijke rol binnen jullie organisatie?

Zowel Modulo Milieustraten als Sustainable Constructions noemen de beperkte voorraad materialen en grondstoffen als belangrijke reden om bedrijfsprocessen duurzaam in te richten. Van Ommeren: “Het is belangrijk dat we niet meer verspillen dan nodig is en zuinig omspringen met materialen.” Van Benthem voegt hier aan toe: “Ik heb ervaren dat het anders inrichten van bedrijfsprocessen helemaal niet duurder of bewerkelijker hoeft te zijn. Prettige oplossingen dienen zich vaak snel aan en dit vertaalt zich naar dankbare klanten en een goed gevoel bij het personeel.”

Hoe komt dit tot uiting?

Modulo Milieustraten besloot in 2008 te starten met modulaire, flexibele milieustraten. Een spannend besluit aangezien deze tot dat moment nog volledig aard- en nagelvast gebouwd werden. Van Ommeren: “Een Modulo Milieustraat wordt opgebouwd uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen die geproduceerd zijn met ecogranulaat. Deze hebben een levensduur van minimaal 50 jaar en worden meerdere keren opnieuw gebruikt zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit.” Een slim besluit, want het leidt tot een flinke besparing in de sloop- en (nieuw)bouwkosten en een aanzienlijke CO2-besparing. En wanneer je denkt dat het niet nog duurzamer kan, verrast Van Ommeren ons: “Wij gaan starten met een inruilgarantie. Dat houdt in dat, indien de milieustraat in de toekomst moet worden aangepast of verplaatst, de elementen die niet meer nodig zijn, retour kunnen worden gegeven of ingeruild. Die elementen komen in een re-use elementenpool en kunnen vervolgens opnieuw door andere gemeenten of bedrijven worden gebruikt.” Sustainable Constructions ontwikkelde zelf een circulair product. Zo ontwierpen zij in 2015 handige constructie blokken die niet alleen het bouwproces optimaliseren maar ook het milieu sparen. Van Benthem: “De blokken zijn erg licht om mee te werken en de opsluiting in de balkenconstructie zorgt voor degelijkheid. De druk op de fundering is minimaal. We hoeven niet de grond in met beton. Geen stikstof dus. Daar komt bij dat het massieve van het blok voor een hoge isolatiewaarde zorgt. Een montage van een woning hoeft bovendien niet per se door vakmensen uitgevoerd te worden en kan dus resulteren in een flinke besparing.” Inmiddels zijn de eerste woningen gerealiseerd met deze lichtgewicht blokken en lopen er verschillende aanvragen van onder andere gemeentes.

In hoeverre is de circulariteitsscore een beleidsinstrument binnen jullie organisatie?

Van Benthem geeft aan dat de circulariteitsscore een belangrijke tool is bij beleidsbeslissingen: ”De circulariteitsscore zorgt voor focus bij iedere stap die we zetten. We zoeken constant naar verfijning. Dit gaat ook in de aderen van ons personeel zitten.” Dat het ook een positief effect heeft op het klantenbestand bewijst de samenwerking van Sustainable Constructions met de Sector Sterk Techniek van VMBO scholen. Van Benthem vervolgt: “De interesse voor onze benadering is gretig opgepakt. We maken woningen met leerlingen in de school. Het is fijn dat de overheid deze ontwikkeling steunt zodat circulariteit een wezenlijk onderdeel vormt binnen zowel het onderwijs als het bedrijfsleven.” De circulariteitsscore schept daarnaast transparantie in de markt. Van Ommeren legt uit: “We willen aantonen dat het circulair bouwen van milieustraten goed mogelijk is. Dat zeggen we al jaren maar met de Madaster circulariteitsscore kunnen we het ook echt aantonen. De bewijslast is belangrijk voor ons, maar zeker ook voor onze opdrachtgevers.

Al jullie keuzes hebben geleid tot een hoge circulariteitswaarde van het vastgoed. Wat betekent dit voor jullie organisatie?

Zowel Van Ommeren als Van Benthem noemen ‘toekomstbestendigheid’ als grootste gewin. Voor zowel het bedrijf als de opdrachtgever. Van Ommeren legt uit: “Het bereiken van de hoge circulariteitswaarde kan alleen als er twee winnaars zijn, Modulo maar ook de opdrachtgever. We zijn aan elkaar verbonden. Als we ‘bouwen’ dan ‘zorgen’ we ook. Zowel voor de opdrachtgever als Modulo is een gerealiseerd project de start van een nieuwe langdurige relatie. Een ieder heeft groot belang bij een lange levensduur van het gerealiseerde project.” Volgens Van Benthem is de belangstelling voor een circulair product groot, omdat ook de markt de voordelen ziet van een flexibel en minder bewerkelijk bouwproces: “De grote belangstelling van alle betrokken partijen resulteert in een brede acceptatie. Zonder veel discussie over te gebruiken materialen. In ons geval is een woning goedkoop, makkelijk in elkaar te zetten, maar ook weer eenvoudig te demonteren en weer volledig met dezelfde materialen op te bouwen. Uitbreiding is ook makkelijker te realiseren. En er zijn geen vrachtwagens of hijskranen nodig. Daar voelen klanten zich goed bij. Werken met een circulair product betekent werken met een absoluut gewenst product.”

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?