Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Blogs 19 mrt 2023

Madaster Foundation versterkt aanwezigheid

Madaster Foundation ondersteunt en begeleidt de internationale uitrol van het Madaster platform. Het hogere doel van Madaster Foundation is het bepleiten en stimuleren van de circulaire economie in het algemeen en het gebruik van materiaalpaspoorten in het bijzonder.
Sinds begin dit jaar heeft Madaster Foundation haar aanwezigheid in Nederland en Duitsland versterkt. Joris Hillebrand is begonnen als directeur van de wereldwijde Madaster Foundation en tegelijkertijd is Gerhard Feldmeyer gestart als vertegenwoordiger van Madaster Foundation in Duitsland. Om meer over hen en Madaster Foundation te weten te komen, spraken we met Joris Hillebrand en Gerhard Feldmeyer.

De circulaire economie stimuleren via materiaalpaspoorten?

Hillebrand: “Madaster Foundation beschouwt de aarde als een gesloten systeem waar geen afval zou moeten voorkomen. Door producten en materialen binnen de gebouwde omgeving te registreren en documenteren, zoals kan op het Madaster platform, halen we ze uit de anonimiteit en voorkomen we dat ze eindigen op de afvalberg.” Feldmeyer geeft aan dit voor het eerst te hebben ervaren met het project The Cradle in Düsseldorf. “Rond 2020 planden we een C2C-geïnspireerd kantoorgebouw. Veel gegevens van materialen en producten werden verzameld in het materialenpaspoort zodat ze gedurende de hele levenscyclus van het gebouw beschikbaar blijven. The Cradle is geregistreerd op het Madaster platform, ten gunste van de eigenaar en ten gunste van de toekomstige beschikbaarheid van de middelen.”

Wie ontwikkelt het Madaster Platform?

Hillebrand legt uit dat bedrijven met toestemming van Madaster Foundation het Madaster Platform mogen ontwikkelen en exploiteren. Dit gebeurt niet zonder toezicht. “Madaster Foundation is als stichting eigenaar van de naam Madaster en aan het gebruik ervan zijn voorwaarden verbonden. Voorwaarden op het gebied van dienstverlening, naleving van bedrijfsregels en financiële stabiliteit, om de beschikbaarheid van gegevens te waarborgen. De licentie schrijft ook voor dat alle metadata van het platform wordt gebruikt ten behoeve van de gemeenschap, wat in het Engels zo mooi the commons heet. Madaster Foundation ziet toe op juist gebruik van de licentie met oog voor privacy en veiligheid van gegevens.”

Wat is jullie rol binnen Madaster Foundation?

Hillebrand geeft als directeur van Madaster Foundation aan dat het operationele werk onder zijn verantwoordelijkheid valt. Een raad van toezicht ziet erop toe dat dit juist gebeurt en stelt de strategische koers van de Stichting Madaster Foundation vast. Volgens Hillebrand bestaat zijn functie uit drie pijlers. “De eerste is het huis op orde houden: het faciliteren van de vergaderingen van de raad van toezicht, het voldoen aan de statutaire verplichtingen van de stichting zoals een jaarverslag en een goedgekeurde jaarrekening. Ook het uitoefenen van het toezicht op de gebruiksvoorwaarden van de naam Madaster door Madaster Services kan onder deze pijler worden geschaard. De tweede pijler is het initiëren, faciliteren en participeren in onderzoek en/of pilotprojecten op het gebied van circulariteit en materiaalpaspoorten. De derde pijler is het bepleiten van het gebruik van materiaalpaspoorten door deelname aan het publieke debat en het monitoren en beïnvloeden van regelgeving met betrekking tot het gebruik van deze paspoorten.” Feldmeyer gaat als vertegenwoordiger van Madaster Foundation in Duitsland een bijdrage leveren aan relevante strategische onderwerpen binnen zijn kennisgebied. Zijn jarenlange ervaring op het gebied van grootschalige bouwprojecten komt hem hier goed van pas. “Aangezien ik de markt al meer dan dertig jaar ken, zal ik feedback geven van relevante spelers. Ik ben van plan potentiële nieuwe gebruikers en partners voor Madaster Duitsland te benaderen. Het is mijn wens om deel te nemen aan een aantal komende relevante evenementen om Madaster te promoten.”

Wat heeft jullie doen besluiten om voor Madaster Foundation te gaan werken?

Terwijl Feldmeyer al bij zijn eerste kennismaking met Madaster enthousiast was over de visie en werkwijze, was het Madaster-verhaal voor Hillebrand nog helemaal nieuw. Hillebrand: “Ik werd benaderd door Martijn Oostenrijk en Pablo van den Bosch, bestuursleden van Madaster Services. We hebben eerder in ons professionele leven samengewerkt, met consulting voor financiële instellingen. Ik deed veel werk op het gebied van financiële regelgeving. Ze zochten voor de stichting iemand met verstand van zakelijke dienstverlening en de financiële wereld, met verstand van het wetgevingsproces in Europa en met affiniteit met universiteiten en onderzoek. Dan helpt het dat ik gepromoveerd ben in de Informatica. Van Madaster had ik nog niet eerder gehoord. Ik besloot het boek Material Matters te lezen en raakte geïnspireerd. Ik ben ervan overtuigd dat materiaalpaspoorten een enorm krachtig instrument zijn voor financiële instellingen om de CO2-voetafdruk van hun balansen te controleren. Toch heb ik banken dit nog niet op grote schaal zien gebruiken. Het idee om deel uit te maken van dit verhaal en het te helpen verspreiden spreekt me erg aan.”

Wat zijn jullie doelen voor Madaster Foundation?

Zowel Feldmeyer als Hillebrand zijn ervan overtuigd dat een materiaalregister als Madaster op natuurlijke wijze moet groeien. Feldmeyer: “Wat Madaster heeft bereikt sinds het bedrijf in Duitsland in 2021 van start ging, is behoorlijk indrukwekkend. Toch is dit nog maar het begin. Diverse factoren bepalen het tempo van groei. Zoals het groeiende bewustzijn van mensen, komende regelgeving waaronder ESG, EU Taxonomy en ook duurzaamheidsdoelstellingen van landen en steden.” “Een verplicht gebruik van materiaalpaspoorten in alle relevante sectoren in de hele EU is natuurlijk het ultieme doel”, zo geeft Hillebrand aan, “maar het is niet de enige manier om onze doelen te bereiken. Voor bouwbedrijven en vastgoedeigenaren heeft het gebruik van materiaalpaspoorten aanzienlijke voordelen. Ze geven inzicht in de (rest)waarde van de gebruikte materialen, in embedded carbon en de mate van circulariteit. Deze inzichten helpen ook om aan andere regelgeving met betrekking tot circulariteit te voldoen. Het verspreiden van deze kennis en het overtuigen van spelers in de industrie om met materiaalpaspoorten te gaan werken en het faciliteren van proefprojecten zijn dus andere doelen waar we op willen focussen.” Bezoek de website van Madaster Foundation voor meer informatie.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
03-04-2024 Blogs

De weg naar verduurzaming: Navigeer met gemak door de richtlijnen

Lees meer
madaster-image
27-03-2024 Vacatures

Junior Marketing- en Communicatie-coördinator gezocht

Lees meer
madaster-image
28-02-2024 Publicaties

Position Paper

Lees meer

Where are you located?