Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 16 mei 2021

Madaster Foundation

Madaster Foundation

Wie de Madaster website bezoekt, krijgt al snel een pop-up op z’n scherm van de Madaster Foundation. Stop vooral met lezen wanneer je de tekst in deze pop-up zorgvuldig hebt gelezen en misschien ook al de website van de Madaster Foundation hebt bezocht. Heb je de pop-up echter weggeklikt om welke reden ook (doen wij natuurlijk ook wel eens op andere sites), maar wil je toch eigenlijk graag weten wie of wat de Madaster Foundation is en vooral wat de relatie is tot het Madaster platform? Blijf dan even hier, want Ida Mae de Waal, Thomas Rau en Pablo van den Bosch geven antwoord op deze en andere vragen. Zij ondersteunen de Raad van Toezicht die toeziet op de realisatie van de doelstellingen van de Madaster Foundation.

De Madaster Foundation borgt het algemene belang achter Madaster en garandeert de financiële stabiliteit, de kwalitatieve dienstverlening en Corporate compliance van Madaster Services.

Allereerst, waarom een Madaster Foundation?

Omdat het belang van Madaster en de registratie van materialen ons allemaal aangaat en een ANBI stichting het beste kan zorgen dat de belangen van ons allemaal worden behartigd. De Foundation is onafhankelijk, , heeft geen winstbelang, geen operationele verantwoordelijkheid en is vrij om dat te doen wat nodig is voor ons allemaal. Bij de oprichting van Madaster hebben we dan ook bewust gekozen voor het opzetten van het bedrijf Madaster Services dat zorgt voor het uitvoerend werk – zie het als de aannemer – en Madaster Foundation – zeg maar de opdrachtgever – welke zorgt voor onafhankelijk toezicht op de uitvoering en realisatie van de missie van Madaster: het faciliteren van een economie waarin materiaalconsumptie door circulariteit ook voor toekomstige generaties houdbaar is en het ondersteunen van de ontwikkeling van concepten en oplossingen die de registratie, documentatie, opslag en uitwisseling van gegevens mogelijk maken over materialen, componenten en producten die in onze levende (gebouwde) omgeving worden gebruikt.

Wie vormen de Madaster Foundation en wat is hun rol?

De leden van de supervisory board vormen de kern van de Foundation. Drie onafhankelijke leden zorgen voor het toezicht op de ontwikkeling van Madaster. Het gaat om Ken Webster, Marzia Traverso en Carol Lemmens. Zij fungeren als klankbord voor de inhoudelijke visie en koers en zorgen voor het toezicht op Madaster Services. Naast de leden van de board vervullen Thomas Rau en Pablo van den Bosch de bestuursrollen die nodig zijn om de Foundation (een Nederlandse ANBI stichting) te laten draaien. Ida Mae de Waal is adviseur van de board en zorgt voor de benodigde inhoudelijke ondersteuning. Sinds april van dit jaar is er ook een International Assembly, een vergadering waarin naast de supervisory board ook afgevaardigden meedoen van lokale Madaster Foundations die zijn opgezet om het werk in de landen waar Madaster actief is te ondersteunen. Op dit moment is nog slechts sprake van 1 lokale Foundation – Zwitserland – en wordt verkend wat de mogelijkheden zijn in Noorwegen en Duitsland.

Wat is de relatie van de Madaster Foundation tot het Madaster Platform? En Madaster Services?

De verantwoordelijkheid voor de operationele activiteiten is expliciet neergelegd bij de onderneming Madaster Services. De onderneming moet zorgen voor talent en ontwikkelkapitaal om tegemoet te komen aan de wensen en eisen van de gebruikers. Een gezonde bedrijfsvoering is een must, want Madaster wil niet afhankelijk zijn van subsidies of giften. Tot zover niets bijzonders zou je zeggen. Maar nu komt de rol van Madaster Foundation en die verrijkt de situatie.
 • Madaster Foundation en Madaster Services hebben een overeenkomst gesloten waarin is vastgelegd dat de onderneming Madaster Services zich moet houden aan heldere prestatie indicatoren: Financiële stabiliteit: de onderneming moet een ijzersterke financiële positie – solvabiliteit – hebben en prijzen dienen te worden bepaald op impact in plaats van winstmaximalisatie;
 • Service en dienstverlening: de activiteiten van het platform zijn vastgelegd in servicelevels die dienen te worden gerealiseerd;
 • Corporate compliance: de onderneming en haar medewerkers dienen zich te houden aan een bedrijfsreglement gericht op transparantie en naleving van interne en externe (wettelijke) regels.
Het partnership tussen Madaster Foundation en Madaster Services voorziet in een gedetailleerde set van afspraken over rapportage, toezicht en handhavingsmaatregelen gerelateerd aan voornoemde prestatie indicatoren. Vanzelfsprekend zijn deze afspraken beschikbaar via de website van Madaster Foundation.

Ondersteunt de Madaster Foundation alle initiatieven die de registratie, documentatie, opslag en uitwisseling van gegevens over materialen in de gebouwde omgeving mogelijk maakt?

Ja natuurlijk! Alle inspanning om materialen een identiteit te geven wordt door Madaster toegejuicht. Maar om daarmee te stellen dat alle inspanning ook efficiënt, effectief en optimaal is, dat is wat anders. Zo staan we voor transparantie en beschikbaarheid van data binnen de strikte grenzen van privacy en veiligheid. Registratie binnen 1 organisatie waarbij derden geen toegang krijgen is zo’n voorbeeld van ‘alles beter dan niet registreren’, maar dit soort silo-oplossingen dragen natuurlijk niet of nauwelijks bij aan een circulaire economie. Belangrijker is misschien om te stellen dat de Madaster Foundation vooral initiatief en dialoog wil stimuleren, ook als het niet over het Madaster platform gaat.

Is de Madaster Foundation voor haar bestaan afhankelijk van donaties, subsidies of anders?

Ja. De Madaster Foundation heeft bewust gekozen om geen economische activiteiten te verrichten om haar maximale onafhankelijkheid te waarborgen. Gelukkig zijn de kosten van de Foundation beperkt omdat bestuurders onbezoldigd zijn, maar voor de beperkte algemene kosten is wel financiering nodig. De financiële basis is bij de oprichting gelegd door de Kennedy’s, een deel van hun bijdrage is nog steeds beschikbaar voor de Foundation. Daarnaast beraadt de Foundation zich op een toekomstig financieringsmodel. Naast donaties of subsidies wordt daarbij gedacht aan een vergoeding vanuit Madaster Services voor het geleverde toezicht.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?