Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Persberichten 1 nov 2023

Madaster wint de Duitse Duurzaamheidsprijs 2024

Madaster, het kadaster voor materialen en producten, is onderscheiden met de Duitse Duurzaamheidsprijs 2024 in de categorie Bouw. De prijsuitreiking vindt plaats op 23 november als onderdeel van de 16e Duitse Dag van de Duurzaamheid in Düsseldorf.

Madaster is in 2017 in Nederland opgericht als stichting zonder winstoogmerk, met als doel een wereldwijd register van materialen te realiseren. Initiatiefnemer is de internationaal erkende architect en pionier van de circulaire economie, Thomas Rau, die het platform oprichtte met steun van vooraanstaande spelers uit de bouwsector. Naast België, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is Madaster sinds begin 2020 ook vertegenwoordigd in Duitsland. Het platform biedt degenen die betrokken zijn bij projectontwikkeling en woningbouw de mogelijkheid om alle objectspecifieke informatie over de materialen en grondstoffen die in een gebouw gebruikt worden vanaf het begin te registreren in een centraal digitaal register. Deze gegevens worden vervolgens automatisch aangevuld met fabrikant- en productinformatie, zodat alle materialen een eigen identiteit met bijbehorende eigenschappen krijgen. Op basis hiervan wordt vervolgens een individueel materiaalpaspoort aangemaakt.

Dit geeft de eigenaren niet alleen een digitale kopie van hun gebouw, maar geeft ze ook inzicht in de recyclebaarheid, toxiciteit, samenstelling en CO2-voetafdruk van het betreffende pand en het circulaire potentieel. In het geval van sloop- of renovatiewerkzaamheden kan deze data-verzameling worden gebruikt om specifieke grondstoffen of materialen te identificeren die opnieuw beschikbaar komen en zo opnieuw kunnen worden ingebracht in de materialenkringloop. De focus ligt daarbij op de eigen visie van het bedrijf om materialen een identiteit te geven en ze zo oneindig beschikbaar te maken.

“Wij van Madaster zien onszelf als pioniers van de circulaire economie. We zijn daarom des te meer verheugd dat de onderwerpen ‘duurzaam bouwen’, ‘industrieel hergebruik’ en ‘urban mining’ steeds meer belangstelling en steun krijgen vanuit de bouwsector. Deze prijs bevestigt dat we onze status als start-up ontgroeid zijn,” aldus Dr. Patrick Bergmann, Algemeen Directeur van Madaster Duitsland.

Duitse Duurzaamheidsprijs – Prijs met charisma

Ieder jaar wordt in Duitsland de Deutscher Nachhaltigkeitspreis (DNP) uitgereikt aan marktpartijen die met hun ecologische en economische acties de transformatie naar een betere, duurzamere toekomst stimuleren. De categorie voor de bouwsector richt zich op pioniers in de sector die de transformatie in de bouw en de circulaire economie succesvol combineren op een toekomstgerichte manier.

Where are you located?