Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Log in
Terug
Nieuws 4 mar 2019

MADASTER ZWITSERLAND GELANCEERD

MADASTER ZWITSERLAND GELANCEERD

MADASTER ZWITSERLAND GELANCEERD

Zürich, 4 maart 2019 - Eberhard Unternehmungen, Losinger Marazzi, Raiffeisen Schweiz, Swiss Prime Site AG en Swiss Re AG hebben zich als eerste strategische partners verbonden aan Madaster Zwitserland en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het Madaster plaform in Zwitserland. Vanuit het platform kunnen materialenpaspoorten worden gegeneerd. Materialenpaspoorten bevatten veelzijdige informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van materialen in de gebouwde omgeving en geven inzicht in de circulaire en financiële waarde . Het documenteren, registreren en archiveren van materialen maakt hergebruik eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval.

Digitalisering en de circulaire economie zijn belangrijke drijfveren voor de transitie in de bouw- en vastgoedsector. Met de strategische partners is Madaster Zwitserland gestart met het definiëren van de structuur van de online bibliotheek voor materialen in een gebouwde omgeving. Hierbij is rekening gehouden met lokale branche specifieke behoeften en normen. “Wij hebben in deze innovatieve bedrijven zeer sterke en betrokken partners gevonden die het voortouw nemen in het verwezenlijken van de Zwitserse circulaire economie in de bouwsector”, aldus Marloes Fischer, initiatiefnemer en managing director bij Madaster Zwitserland.

Als pionier op het gebied van duurzame ontwikkeling en duurzame bouw stimuleert Losinger Marazzi hergebruik van bouwmateriaal. De materialenpaspoorten van Madaster verschaffen essentiële informatie over de kwaliteit en herkomst van materialen evenals de actuele locatie ervan. “Gebouwen en bedrijfsterreinen worden een gedocumenteerde opslagplaats van materialen, waardoor de mogelijkheden voor hergebruik aanzienlijk worden verbeterd. Tegelijkertijd geeft deze informatie belangrijke inzichten in het ontwerp van materialen waarmee we de kringlopen van hergebruikt materiaal kunnen sluiten”, aldus Pascal Bärtschi, CEO, Losinger Marazzi.

Bijna een kwart van de hypotheken in Zwitserland wordt verstrekt door Raiffeisenbank Zwitserland. De bank biedt haar klanten kortingen op hypotheken bij energie-efficiënt bouwen. Louis Grosjean, afdelingshoofd Segmenten & Projecten Zakelijke Klanten bij Raiffeisen Schweiz, geeft aan: “In Zwitserland zijn we zeer geïnteresseerd in de bouwsector. We ondersteunen de Zwitserse bouwsector in de ontwikkeling van een duurzame benadering door het stimuleren van een circulaire economie. Daarom zijn we al vanaf het prille begin actief betrokken bij Madaster Zwitserland.

Swiss Prime Site gaat duurzaam en efficiënt om met bouwstoffen en producten, wat voor een vastgoedonderneming zowel uit milieu- als economisch oogpunt zinvol is. “Al lange tijd streven we naar een emmisieneutraal gebouwenpark. Via het materialenpaspoort van Madaster krijgen we meer inzicht in de circulaire waarde van onze vastgoedportefeuille, waardoor we onze duurzaamheidsdoelstellingen kunnen bereiken”, aldus Urs Baumann, Head Sustainability and Innovation Swiss Prime Site AG, als toelichting op de motivatie om Kennedy van Madaster Zwitserland te worden.

Als internationaal toonaangevende herverzekeringsmaatschappij stimuleert Swiss Re oplossingen die het weerstandsvermogen van stedelijke systemen stimuleren en daarmee de risicoanalyse vergemakkelijken. Swiss Re zal samen met Madaster en het bouwteam de sloop van het gebouw van Swiss Re vastleggen en op basis van deze materialen een materialenpaspoort van Madaster opstellen. “We kijken uit naar deze samenwerking en hopen met ondersteuning van Madaster een bijdrage te kunnen leveren aan het bevorderen van circulaire bedrijfsmodellen in de bouw- en vastgoedsector in Zwitserland”, aldus Vincent Eckert, Head Environmental Management, Swiss Re.

Madaster wordt ook ondersteunt door Schweizerischen Ingenieur- und Architektenverein (SIA). “Er is geen alternatief voor de circulaire economie, ook niet in de bouw- en vastgoedsector. Madaster is het eerste concrete initiatief dat de transformatie van de branche mogelijk maakt. Madaster sluit perfect aan bij onze digitaliseringsstrategie”, bevestigt Stefan Cadosch, President SIA.

Madaster kan door particulieren, bedrijven en overheidsinstanties worden gebruikt. Om een nieuwe standaard voor materialenpaspoorten in Zwitserland te introduceren, is de betrokkenheid van een representatieve selectie van bedrijven noodzakelijk die een goede afspiegeling vormt van de gehele waardeketen in de bouw- en vastgoedsector.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Pluk de vruchten

Begin vandaag nog met het opbouwen van een circulaire samenleving, door lid te worden van Madaster.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Nieuws
11-11-2022

Thomas Rau ontvangt prestigieuze ULI Germany Urban Innovation Award

Lees meer
madaster-image Persberichten
28-10-2022

100.000 Kilometer leidingen circulair in 2050

Lees meer
madaster-image Blogs
27-10-2022

Stage lopen bij Madaster

Lees meer