Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Blogs 8 jun 2023

Hoe makkelijk een materialenpaspoort maken met BIM

Madaster maakt automatisch materiaalpaspoorten op basis van een IFC-bestand dat een BIM-model bevat. De materialen in het IFC-bestand worden in Madaster verrijkt met circulaire- en milieudata om zo inzichten te geven in onder meer de circulariteit en de embodied carbon van een gebouw. Klinkt gecompliceerd? Wij vroegen Madaster-gebruiker Luis Briones, afdelingshoofd BIM en digitalisatie bij Arcade, naar het gebruiksgemak van Madaster aan de hand van vier veelgestelde vragen.

IFC export

1. Waar moet ik rekening mee houden als ik ontwerp met BIM om een IFC te krijgen die Madaster kan uitlezen?

De basis is uiteraard dat de elementen de informatie bevatten die Madaster vereist zoals beschreven in de documentatie die je op de Madaster-website (docs.madaster.com, nvdr.) kan vinden. Hiervoor is het belangrijk het gebruik van de BIM-software te beheersen, vooral met betrekking tot de export naar IFC. Aangezien Madaster met IFC werkt en bepaalde informatie nodig heeft, moet je begrijpen hoe de omzetting van native naar IFC gebeurt, en vooral hoe deze bewerkt kan worden om tot het juiste eindresultaat te komen. Dit is trouwens niet alleen van belang voor Madaster, maar essentieel in elke open BIM-samenwerking! Een goede referentie om hier meer over te leren zijn de BIM Basis ILS-handleidingen voor native software. Deze bevatten een overzicht van hoe de courante BIM-softwares modellen kunnen exporteren die voldoen aan de BIM Basis ILS. De richtlijnen van de BIM basis ILS (https://www.bimloket.nl/p/321/Downloads, nvdr.) komen in grote mate overeen met de vereisten voor Madaster.
“Als je begrijpt hoe Madaster de IFC inleest en hoe je software de IFC exporteert, heb je al de nodige kennis om je modellen naadloos in Madaster te importeren.”
Daarnaast is het ook belangrijk om de beperkingen van de software te kennen. Revit kan bijvoorbeeld issues hebben met het exporteren van openingen naar IFC als deze op een bepaalde manier geëxporteerd zijn. Ook bij de base quantities kunnen er soms fouten/inconsistenties optreden. Daar kan het aangewezen zijn om de Revit-area apart te exporteren in een custom propertyset. Kort samengevat: lees goed de documentatie van Madaster en die van je software. Als je begrijpt hoe Madaster de IFC inleest en hoe je software de IFC exporteert, heb je al de nodige kennis om je modellen naadloos in Madaster te importeren.
“Investeer in het updaten van je materialenbibliotheek zodat deze automatisch gekoppeld worden”

Materiaalherkenning

De materialen zijn waarschijnlijk, naast de hoeveelheden, de belangrijkste parameter in Madaster. Hoe beter je bibliotheek is opgebouwd, hoe minder manuele correcties je moet doen na de export. Investeer in het updaten van je materialenbibliotheek in je native software zodat deze automatisch gekoppeld kan worden aan je materialendatabank.

Nested Families in Revit

2. Wat moet ik doen met nested families in Revit opdat Madaster deze correct kan uitlezen?

Nested families zijn een Revit-specifiek fenomeen dat een belangrijke impact heeft op hoe de IFC geëxporteerd wordt. Nested families kunnen shared of niet-shared zijn. Los van de implicaties binnen Revit, worden shared nested families mee geëxporteerd naar IFC als afzonderlijk element. Niet-shared nested families worden mee onder hetzelfde element geëxporteerd. Neem nu ramen en deuren: als je hier met bijvoorbeeld een kader en een latei als shared nested family werkt, wordt dit ook als afzonderlijk element naar IFC geëxporteerd (en bijgevolg als afzonderlijk element ingelezen in Madaster). Houd hier zeker rekening mee wanneer je je elementen en modellen voorbereidt. Een aparte latei moet dan bijvoorbeeld ook een herkenbaar materiaal hebben voor Madaster als je dit automatisch wil koppelen aan de materialendatabank van Madaster. Het is niet altijd duidelijk wat het best werkt. Je doet daarom best eerst enkele kleine tests voor je een volledig gebouw oplaadt.

3. Kan ik het SfB-classificatiesysteem toevoegen aan mijn software?

Al de courante BIM-software biedt de mogelijkheid om classificatiecodes toe te voegen aan de elementen. De BIM Basis ILS-handleidingen bevatten de nodige informatie over hoe je dit voor jouw softwarepakket kan doen.

4. Kan ik het matching proces met de databases in Madaster in mijn software verbeteren?

Absoluut, eens je goed begrijpt hoe Madaster de IFC inleest en de koppeling naar de materialendatabank verzorgt. Dit staat allemaal beschreven in de Madaster-documentatie. Zolang je de mogelijkheid hebt in je software om element- en materiaalnamen en/of -parameters in zekere zin te standaardiseren, zou je de matching in Madaster voor een groot stuk moeten kunnen automatiseren. Met Arcade zijn we erin geslaagd om onze Revit-template en -bibliotheek zodanig aan te passen dat we zonder enige voorbereiding onze modellen in Madaster kunnen opladen en een materiaalpaspoort laten genereren.
Meer over Arcade
Arcade is een onafhankelijke & familiale onderneming met Antwerpse roots opgericht in 1986 door Bob Gorlé en Patrick Spaas. In 36 jaar evolueerde de organisatie tot een gevestigde & gerenommeerde waarde in de ingenieurswereld. De kernvisie en waarden van bij de oprichting blijven intact en zijn ingebakken in het DNA van elke werknemer: klanttevredenheid, een uitmuntende kwaliteit van het werk en bijbehorende flexibiliteit. Arcade heeft een fantastisch team in huis om elke klant bij te staan in het realiseren van zijn of haar droomproject.
Wie is Luis Briones
Luis Briones is afdelingshoofd BIM en digitalisatie bij Arcade, en is verantwoordelijk voor zowel de toepassing van BIM binnen Arcade’s ingenieursafdelingen, als de overkoepelende werking van Arcade’s BIM Consultancy, BIM Management, en BIM Coordinatie-diensten. Luis heeft na zijn opleiding als ingenieur-architect aan de KULeuven een specifieke BIM Management master gehaald aan de Zigurat Global Institute of Technology in Barcelona. Zijn passie en engagement voor BIM en digitalisatie in de bouwsector weerspiegelen zich in zijn deelname aan de werkgroep Digital Construction van Buildwise, alsook zijn ondersteuning aan de Campus De Nayer aan de hand van thesisbegeleiding voor BIM-gerelateerde onderwerpen.  

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?