Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Blogs 4 okt 2023

Matrix ONE : Bouwen aan circulariteit

Op het Amsterdam Science Park opende burgemeester Femke Halsema onlangs het duurzame innovatiecentrum Matrix ONE. Het zes verdiepingen tellende, 13.000 vierkante meter grote kantoor- en laboratoriumgebouw is een van de slimste en duurzaamste gebouwen van Amsterdam.

Dit nieuwe project van Nederlands Architectenbureau MVRDV biedt ruimte aan zo’n achttien bedrijven met een duurzaam profiel die willen samenwerken met de universiteit en wetenschapsinstituten op het Amsterdam Science Park. Het gebouw vormt de spil van het Matrix Innovation Center en is bedoeld als duurzaam voorbeeld voor de andere gebouwen op het Amsterdam Science Park en daarbuiten.

Frans de Witte, partner en architect bij MVRDV, praat je bij over dit bijzondere project.

Wat is het Matrix Innovation Center (Matrix IC) en hoe vervult Matrix ONE er de rol van sociaal centrum?

Matrix IC wil in het hart van de wetenschap, kennisgedreven en innovatieve bedrijven en talenten bij elkaar brengen. Matrix IC heeft meerdere gebouwen op de Science Campus. Matrix One is de Innovation Hub gespecialiseerd in duurzaamheid en is daarnaast een sociale hub voor de medewerkers van alle Matrix gebouwen. Er is een groot vegetarisch restaurant op de begane grond dat beschikbaar is voor alle medewerkers in alle gebouwen. Bijzonder is de sociale trap die zigzaggend omhoog loopt in de zuidelijke hoek van het gebouw en gemaakt is voor informele ontmoetingen. Daarnaast is er op de 5de verdieping een ruimte speciaal voor de vrijdagmiddagborrel gecreëerd.

Hoe grensverleggend is het gebouw op het gebied van duurzaam ontwerp?

Vanaf het begin van het project hebben we ons gefocust op circulariteit als een van de belangrijke kenmerken van het gebouw. Dit zit niet alleen in materialisatie, maar vooral ook in flexibiliteit en demonteerbaarheid.

Door in te zetten op flexibiliteit kan het gebouw zich aanpassen aan de veranderende eisen van de tijd en haar gebruikers. Dit maakt dat Matrix ONE langer relevant blijft. Zo zijn de binnenwanden modulair en flexibel inzetbaar en ook de installaties zijn modulair samengesteld en zichtbaar opgehangen in de gangen zodat ze makkelijk toegankelijk en flexibel zijn. Hierdoor is het mogelijk om kantoren snel om te bouwen naar laboratoria en andersom.

Met betrekking tot demonteerbaarheid hebben we het model, dat uit meer dan 120.000 onderdelen bestaat, geregistreerd in Madaster. Hierdoor kan meer dan 90% van de materialen worden hergebruikt en is in de toekomst ook duidelijk wat er precies aan materialen enproducten is gebruikt.

Copyright: MVRDV / Daria Scagliola

Verder hebben we veel aandacht besteed aan hoe het gebouw gemonteerd en gedemonteerd kan worden. De staalconstructie is met bouten vastgezet in plaats van te lassen, vloeren liggen los op het staal, de aluminium gevelmodules zijn zichtbaar geschroefd op de houten gevel, de viltmodules hangen los in het aluminium frame en ga zo maar door.

Verder stimuleert het gebouw ook een gezonde leefstijl door het trappenhuis centraal te stellen en de inpandige fietsenstalling zichtbaar en toegankelijk te maken vanuit het atrium.

Is het gebouw volledig demontabel?

Nee helaas nog niet, op dit moment is de fundering (de palen) nog niet demontabel. We hebben met IMd Raadgevende Ingenieurs voor een project in Utrecht wel onderzocht hoe dit in de toekomst mogelijk zou moeten zijn voor een gebouw van deze omvang.

Hoe energiezuinig is het gebouw?

Het gebouw voldoet aan de ambitieuze Amsterdamse doelstellingen voor energieverbruik en is BREEAM-Excellent gecertificeerd. Het 13.000 m2 tellende gebouw wekt de energie die het gebruikt grotendeels zelf op middels 1.000m2 zonnepanelen op het dak.

Wat zijn de lessons learned?

Door duurzaamheid, flexibiliteit en demonteerbaarheid vanaf het begin in te zetten als onderdelen van het concept, is het makkelijker om partijen te enthousiasmeren en mee te krijgen in het verhaal.

Vormt Matrix ONE de nieuwe standaard voor de projecten die volgen?

Matrix ONE is de nieuwe standaard voor Matrix IC en hun projecten in de toekomst.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?