Terug

MKI-berekeningen als maatstaf voor de milieu-impact van GWW-projecten

Blogs 12 mrt 2025
Hoe de milieukostenindicator (MKI) inzicht geeft in milieukosten en helpt bij het maken van duurzame materiaalkeuzes.

Sinds februari is het platform van Madaster officieel gevalideerd door Stichting Nationale Milieudatabase (NMD) als MKI-instrument voor de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW-sector). Door MKI-berekeningen kan de milieubelasting van infraprojecten beter in kaart worden gebracht. Een goede stap, want duurzaamheid en transparantie worden steeds belangrijker binnen deze sector. Maar wat is een MKI-waarde en hoe wordt deze berekend? In deze blog lees je alles over de betekenis en toepassing van MKI.

Milieubelasting aantonen met MKI

MKI staat voor ‘Milieukostenindicator’ en is een maatstaf voor de milieubelasting van een project. Voor bedrijven in de infrastructuursector is het een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in de milieu-impact van hun materiaalgebruik. De milieubelasting van materialen wordt berekend op basis van gegevens uit de NMD, waarin milieudata van diverse bouwproducten worden verzameld in de vorm van milieuverklaringen.

MKI-waarde berekenen

De milieukostenindicator geeft de milieu-impact van een product weer over de volledige levenscyclus. Dit gebeurt via een levenscyclusanalyse (LCA), die resulteert in een milieuprofiel (EPD). Dit milieuprofiel bevat scores op negentien verschillende milieueffectcategorieën, zoals het gebruik van fossiele grondstoffen en de mate van hergebruik. De totale milieu-impact wordt vervolgens omgerekend naar één enkele waarde: de MKI-waarde, uitgedrukt in een geldbedrag. Hoe lager deze waarde, hoe lager de milieu-impact.

Slimme materiaalkeuzes met behulp van MKI-waarde

Door inzicht te krijgen in de milieubelasting van verschillende materialen en producten, kunnen ze beter worden vergeleken en gemeten. Dit helpt aannemers en opdrachtgevers om weloverwogen keuzes te maken voor een duurzamere infrastructuur. Een voorbeeld is een waterbouwproject waarbij een betonnen L-wand werd gebruikt. Uit de MKI-berekening bleek dat dit element 35% van de totale MKI-waarde van het project vertegenwoordigde. Dit kwam mede doordat de berekening voor dit materiaal was gebaseerd op generieke data uit de NMD, waarvoor een MKI-boete geldt vanwege onzekerheid in data. Door een alternatief materiaal te kiezen, kan de MKI-score verlaagd worden, wat resulteert in een duurzamer project.
Door een MKI-berekening uit te voeren, kunnen beslissingen genomen worden die zowel economisch als ecologisch verantwoord zijn voor het milieu.

MKI-berekening wint aan belang in de infrasector

Duurzaamheid en circulariteit spelen een steeds grotere rol in de infrasector. De MKI-waarde wordt daarbij een steeds belangrijker instrument. Niet alleen om milieubelasting meetbaar te maken, maar ook als vereiste binnen bouwregelgeving en certificeringstrajecten.

Naast het berekenen van de MKI, biedt ons platform ook de mogelijkheid om
materiaalstromen inzichtelijk te maken via een materialenpaspoort en ontwerpfunctionaliteiten
,” aldus Bram Orsel, duurzaamheidsconsultant bij Madaster.

Voor aannemers en opdrachtgevers betekent dit dat ze niet alleen de milieu-impact van een project kunnen berekenen, maar ook beter inzicht krijgen in de herkomst, samenstelling en circulariteit van materialen. Dit maakt het eenvoudiger om duurzame keuzes te maken en bouwprocessen te optimaliseren. Zo wordt duurzaamheid in de grond-, weg- en waterbouwsector steeds beter meetbaar en toepasbaar. Hoe beter we de milieukosten inzichtelijk maken, hoe duurzamer we kunnen bouwen aan de wereld van morgen!

Wil je weten hoe MKI-berekeningen en andere functionaliteiten van het Madaster-platform jouw projecten kunnen verduurzamen? Neem dan contact met ons op.

What’s in it for me?

Where are you located?