Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 5 dec 2018

NIEUW RAPPORT TOONT HOE BEDRIJVEN EN OVERHEID CIRCULARITEIT IN DE BOUW KUNNEN BEVORDEREN

NIEUW RAPPORT TOONT HOE BEDRIJVEN EN OVERHEID CIRCULARITEIT IN DE BOUW KUNNEN BEVORDEREN

Katowice, Polen. Op 5 december 2018, tijdens de COP24 in Polen, werd een rapport uitgebracht door The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en Circle Economy, samen met Arcadis, waarin wordt beschreven welke aanpassingen nodig zijn om de circulaire economie gemeengoed te maken. Het rapport is opgesteld in samenwerking met ABN AMRO, ArcelorMittal, CRH, DSM, EDGE, Enel, Madaster, Rabobank, Renewi, Saint-Gobain, Bureau SLA, Solvay en Stora Enso.

Het rapport, getiteld “Scaling the Circular Built Environment’, beschrijft hoe het bedrijfsleven en de overheid samen een gelijk speelveld kunnen creëren voor circulaire bedrijfskundige modellen, waarvoor op dit moment over de hele wereld allerlei belemmeringen bestaan.

Voornaamste aanbevelingen uit het rapport:

 • Verwijder de belangrijkste financiële, wettelijke, technologische en politieke barrières die verhinderen dat bedrijven overstappen op circulaire bedrijfskundige modellen.
 • Zorg ervoor dat bedrijven gelijkwaardige toegang hebben tot de markt en tref voorbereidingen voor langetermijn-investeringen en innovatie.
 • Versnel de ontwikkeling van relevante wet- en regelgeving ter ondersteuning van nieuwe bedrijfskundige modellen in de circulaire economie.

Zowel de private als de publieke sector zouden moeten samenwerken over de gehele waardeketen en circulaire principes moeten integreren in standaard inkoopprocessen.

De circulaire economie vertegenwoordigt enorme mogelijkheden voor mondiale economische groei, voor het versnellen van een meer duurzame maatschappij in de toekomst en het draagt bij aan het halen van de Parijse doelen voor het beperken van de gevolgen van klimaalverandering. De mogelijkheden binnen de gebouwde omgeving zijn evident: deze sector gebruikt meer dan 40% van de jaarlijks gewonnen grondstoffen en is verantwoordelijk voor een immense voetafdruk die 33% bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (CO2).

De verschuiving van een lineaire model van ‘neem, gebruik en gooi weg’ naar een circulair model waarin gebouwen, faciliteiten en materialen een langere levenscyclus hebben en waarin hergebruik wordt toegepast biedt geweldige economische en mileukundige voordelen.

Er zijn echter belangrijke barrieres die deze transitie in de weg staan en die de overgang naar andere rollen en bedrijfskundige modellen die nodig zijn voor de transitie vertragen.

Dit rapport toont de economische mogelijkheden die de circulaire gebouwde omgeving biedt aan bedrijven voor wat betreft milieuvoordelen, vermeden kosten en lagere grondstoffenrisico’s. Het gebruik van circulaire materialen, producten en diensten in gebouwen moet de nieuwe standaard worden. Dit vereist doortastend leiderschap van zowel bedrijven als beleidsmakers die oplossingen kunnen implementeren om schaalaanpassingen te maken en de circulaire economie te ondersteunen.” aldus Maria Mendiluce, directeur Climate, Energy and Circular Economy bij WBCSD.

Het versnellen van de circulaire gebouwde omgeving kan een belangrijke bijdrage leveren aan een lagere uitstoot van koolstofdioxide, maar vereist wel een andere mindset en cultuurverandering. Doeltreffendheid vereist nieuwe bedrijfskundige modellen, ondersteund door nieuwe waardebepalingsmethoden and standaardisering, samen met nieuwe vormen van samenwerking en co-creatie die de circulaire economie tot de standaard verheffen. Bedrijven kunnen dit echter niet alleen – overheden zullen circulaire oplossingen moeten verkiezen boven de huidige praktijk, aangezien dit de vooruitgang in de weg staat. Daarnaast is het belangrijk niet te wachten en te proberen om (bestaande) projecten zo circulair mogelijk te maken. De ervaring leert dat er ook nu al heel veel kan worden gedaan.” zegt Joost Slooten, Director of Sustainability and External Affairs bij Arcadis.

De gebouwde omgeving heeft een bovenmaatse milieuvoetafdruk. “We moeten dringend de transitie maken naar een circulaire and koolstofarme gebouwde omgeving. Overheden dienen een langetermijnbeleid te ontwikkelen waarin innovaties en investeringen worden gestimuleerd teneinde schaalvergroting te bereiken. Bedrijven moeten nieuwe methoden voor waardebepaling gebruiken, nieuwe vormen van samenwerking en digitale innovaties ter verbetering van informatieoverdracht over de hele waardeketen van de bouw.” aldus Roy Antink, SVP, International Policy Coordination, Sustainability voor Stora Enso.

De circulaire economie vertegenwoordigt een geschatte waarde van 4,5 biljoen Amerikaanse dollars. Het rapport beschrijft de kansen en bedrijfskundige modellen die nodig zijn om deze kansen werkelijkheid te laten worden voor de gebouwde omgeving. Het identificeert tevens de barrières die op dit moment de transitie in de weg staan en eindigt met aanbevelingen voor zowel de private als de publieke sector over het bereiken van een gelijk speelveld en schaalaanpassingen voor het ontsluiten van het potentieel van de circulaire gebouwde omgeving.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?