Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 13 dec 2018

OPLOSSINGEN VOOR DE CIRCULAIRE ECONOMIE IN AUSTRALIË

OPLOSSINGEN VOOR DE CIRCULAIRE ECONOMIE IN AUSTRALIË

Australië is helemaal klaar voor de circulaire economie. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, aangedreven door ambities voor landelijke hervormingen om de huidige praktijk meer symbiotisch te maken — circulair dus. November 2018 lanceerden de autoriteiten van Queensland een platform rond circulaire oplossingen, het “Queensland Circular Economy Opportunities Lab”, voor relevante spelers van de overheid en het bedrijfsleven. Het biedt hen de mogelijkheid om samen te werken met belangrijke start-ups en experts op dit gebied, met het gezamenlijke doel om de mogelijkheden te verkennen voor het starten van en investeren in de circulaire economie.

Het Circular Economy Opportunities Lab wordt georganiseerd door Business Models Inc, The Circular Experiment en werd opgericht door Queensland’s departement voor milieu en wetenschap (Queensland Government Department of Environment and Science). Het Lab is een stimulerend initiatief en Madaster is trots op haar rol als een van de oprichters, met als doel een ‘zachte’ lancering in april. Madaster’s unieke ontwerp als een mondiaal register voor materialen en producten in de gebouwde omgeving levert een uitstekende contributie aan het Lab. Vooral het transparante organisatiemodel van Madaster, waarin onafhankelijk overheidsbestuur wordt gecombineerd met sociaal ondernemerschap, vormt een inspiratie voor Business Models Inc voor het implementeren van Madaster in Australië via het Circular Economy Opportunities Lab.

De circulaire economie is echter geen nieuw concept voor Australië. Over de afgelopen jaren is het debat gegroeid over hoe ‘circulaire’ principes zich doen gelden. Deze principes leveren in toegenomen mate informatie voor het beleid en de verschuivende bedrijfskundige modellen voor partijen die de dringende noodzaak van innovatie voor de toekomst inzien. Dit momentum, zoals ook het geval is in andere landen, wordt gedreven door de uitdagingen rond ‘afval’, vooral met de letterlijk toenemende druk op recycling en het terugwinnen van grondstoffen. Het elimineren van afval is echter slechts één van de aspecten van de circulaire economie — het gaat ook over het benutten van de substantiële economische voordelen van deze weg naar circulariteit.

Queensland’s vooraanstaande entrepreneur, Leanne Kemp, is een voorstander van de circulaire economie. Ze was dit jaar ook een van de sprekers tijdens het World Circular Economy Forum, waar zij sprak over de rol van technologie in een duurzame toekomst. Kemp pleit voor dit doel overal in Queensland and heeft onlangs aandacht gevraagd voor het transformerende potentieel van circulaire oplossingen voor de economy van Queensland tijdens Brisbane Innovate, een evenement georganiseerd door de Brisbane City Council.

“Het winnen en verwerken van grondstoffen creëert milieu-, klimaat- en duurzaamheidsproblemen. De duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties kunnen pas echt worden verankerd met behulp van een gedeelde visie, technologische mogelijkheden en uw betrokkenheid op het gebied van de vermindering van energiegebruik, armoedebestrijding and minder watergebruik,” aldus Kemp.

Het Queensland Circular Economy Opportunities Lab heeft tot doel “circulaire” ideeën en projecten te begeleiden op de weg van opties naar het nemen van actie. Door een groep van sterke leiders bijeen te brengen verandert het Lab het traditionele proces waarin collectieve actie ervan uitgaat dat we eerst een gedeelde visie moeten creëren voor we tot actie kunnen overgaan. In plaats daarvan gebruiken de deelnemende organisaties het Lab om te experimenteren en nuttige inzichten te verkrijgen, door de aandacht te richten op de mogelijkheden. Deze visie wordt vervolgens geïdentificeerd, uitgewerkt en gerealiseerd.

Op basis van ons wereldwijde werk bij Business Models Inc in de afgelopen tien jaar vormt het Circular Economy Opportunities Lab een nieuwe benadering om meerpartijen-innovatie tot leven te brengen. Hoe succesvol het Lab hierin is hangt af van of het bedrijfsleven de leiding neemt in de transitie, geholpen door een innovatief programma gesteund door de overheid, waaronder Australië’s eerste Circular Seed Fund dat steun levert aan de vercommercialisering van ieder onderliggend project. Deze samenwerkende cultuur onderbouwt de potentiële impact van de mogelijkheden die in het Lab worden geïdentificeerd.

“Het Circular Economy Opportunities Lab moedigt mensen aan tot samenwerken, om mogelijkheden te creëren voor investeringen en om disruptiever te zijn. Dit is nodig, nu meer dan ooit,’ benadrukt Ashleigh Morris, CEO van The Circular Experiment.

Business Models Inc is een strategisch instituut voor design en innovatie, gevestigd in Amsterdam. Het zit daarom in ons DNA om mondiaal te denken en lokaal te acteren. In Australië is het onze missie om praktische kansen die een echte impact kunnen hebben te creëren en na te streven. Wij verheugen ons erop om Madaster te introduceren en verder te ontwikkelen in Queensland, samen met Queenland’s autoriteiten en innovatieve leiders uit het bedrijfsleven.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
03-04-2024 Blogs

De weg naar verduurzaming: Navigeer met gemak door de richtlijnen

Lees meer
madaster-image
27-03-2024 Vacatures

Junior Marketing- en Communicatie-coördinator gezocht

Lees meer
madaster-image
28-02-2024 Publicaties

Position Paper

Lees meer

Where are you located?