Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Log in
Terug
Nieuws 31 mar 2022

Registratie van materialen; keuze of verplichting?

Registratie van materialen; keuze of verplichting?

Registratie van materialen; keuze of verplichting?

Wat een materialenpaspoort is, is inmiddels wel bekend (voor wie toch nog niet helemaal duidelijk is hoe het werkt, lees vooral dit artikel eens). Maar na jaren er vooral veel over gepraat te hebben, zien we dat de toepassing een volgende stap zet en steeds meer op schaal wordt toegepast (bijvoorbeeld in het project Buitenoord van BPD).

Is een eventuele verplichting toe te juichen? En wat gaan we doen met alle gedetailleerde data? Dat er met al deze data winst te behalen is, is niets nieuws voor Paul van Doorn (senior planontwikkelaar Giesbers Ontwikkelen en Bouwen). “Want”, zo legt Van Doorn uit: “Met een Madaster materialenpaspoort kun je ook heel goed het ‘mutatieonderhoud’ sturen, waardoor dat kostenefficiënter wordt.”

Op basis van de ingevoerde data kan in feite iedereen, van BIM manager tot duurzaamheidsmanager tot gebouweigenaar, precies over die informatie beschikken die voor hem of haar van belang is. Reden genoeg om er nu op grote schaal mee te willen starten. Of is een duwtje vanuit de overheid echt nodig om de achterblijvers mee te krijgen?

Duurzaam Gebouwd besteedde onlangs uitvoerig aandacht aan de zin van een materialenpaspoort. Lees er meer over in het Duurzaam Gebouwd artikel ‘Materialenpaspoort biedt in de praktijk veel nieuwe kansen’ en/of luister deze podcastaflevering Materialenpaspoort die dieper ingaat op het al dan niet verplicht stellen.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Pluk de vruchten

Begin vandaag nog met het opbouwen van een circulaire samenleving, door lid te worden van Madaster.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Vacatures
26-09-2022

Ben jij de Junior Product Manager die we zoeken?

Lees meer
madaster-image Persberichten
06-09-2022

EPEA en Madaster vereenvoudigen het meten van circulariteit binnen de gebouwde omgeving

Lees meer
madaster-image Nieuws
26-06-2022

Fiscaal subsidievoordeel met een materialenpaspoort

Lees meer