Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Log in
Terug
Nieuws 11 apr 2018

SAMENWERKING W/E EN MADASTER ‘LOGISCHE STAP’

SAMENWERKING W/E EN MADASTER ‘LOGISCHE STAP’

SAMENWERKING W/E EN MADASTER ‘LOGISCHE STAP’

Madaster en stichting W/E adviseurs gaan samenwerken. Voor W/E een logische stap in een ontwikkeltraject dat in de jaren 90 startte. W/E ontwikkelde destijds samen met IVAM het rekeninstrument Eco-Quantum en liet zien dat een LCA-berekening ook op gebouwniveau mogelijk was. De resultaten presenteerden we op een internationaal congres in Parijs in 1997. Ruim 15 jaar later zette de rijksoverheid de stap om deze methodiek in het Bouwbesluit te gebruiken om de milieueffecten van het materiaalgebruik bij nieuwbouw in beeld te brengen: de MPG. En zoals bekend, vanaf 1 januari van dit jaar met een prestatie-eis.

Met de MPG is een belangrijke stap gezet om de effecten van het gebruik van grondstoffen in de bouw serieus als criterium geaccepteerd te krijgen. De waarde van de MPG reikt gelukkig verder dan verplichte regelgeving. De MPG en bijbehorende Nationale MilieuDatabase (NMD) zijn ook in de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie opgenomen als bouwstenen in het streven naar een circulaire economie in 2050. En dat is een logisch bruggetje naar Madaster, een initiatief dat een wezenlijke bijdrage moet gaan leveren aan circulariteit in de gebouwde omgeving. De oplevering van de MPG Service maakt onderdeel uit van het Madaster meerjaren ontwikkelplan en gaat conform deze planning nog dit kwartaal live voor alle gebruikers van het platform.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook nu nog blijkt de aandacht voor het energiegebruik dominant, wat blijkt uit recente uitspraken van onder andere Marnix Norder namens Aedes. Alsof het streven om het broeikasprobleem op te lossen, niet zou kunnen samengaan met een bredere benadering waarin ook het grondstoffenprobleem wordt aangepakt.

En alsof we tijd zat hebben om dat grondstoffenprobleem op te lossen. Ik ben ervan overtuigd dat wachten niet meer kan en we bouwbreed aan de slag moeten met beide problemen. Het is de missie van W/E en wij doen dat door ‘moeilijke materie makkelijk te maken’. En liefst ook leuk. We investeren een groot deel van onze tijd en middelen in GPR Gebouw, het hulpmiddel om duurzaamheid meetbaar en bespreekbaar te maken. Met GPR Gebouw bieden we voor iedereen bruikbaar inzicht in de samenhang tussen energie (EPG, BENG, NOM) en materialen (MPG). Ook circulariteit hebben we op een praktische en eenvoudige manier meetbaar gemaakt. Er is geen reden om te blijven praten en niet te gaan doen!

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Pluk de vruchten

Begin vandaag nog met het opbouwen van een circulaire samenleving, door lid te worden van Madaster.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Vacatures
26-09-2022

Ben jij de Junior Product Manager die we zoeken?

Lees meer
madaster-image Persberichten
06-09-2022

EPEA en Madaster vereenvoudigen het meten van circulariteit binnen de gebouwde omgeving

Lees meer
madaster-image Nieuws
26-06-2022

Fiscaal subsidievoordeel met een materialenpaspoort

Lees meer