Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 23 apr 2018

TORENHOGE AMBITIES

TORENHOGE AMBITIES

Het moet en kan beter. Vanuit deze missie richt het 15-koppige adviesbureau Merosch zich op innovatieve nieuwbouw- en renovatieprojecten met de hoogst haalbare ambities op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en circulair bouwen. Dit doen ze vanuit de overtuiging dat onze energievoorziening op korte termijn duurzamer kan, en moet. Maar ook vanuit de overtuiging dat de aandacht voor de gezondheid van de mens voorop moet staan. Hoe vooruitstrevend zijn deze projecten en waarin schuilt de kracht van dit adviesbureau om het verschil te kunnen maken?

Wanneer we de website van Merosch bezoeken, stuitten we op een indrukwekkend track record van projecten waarbij gezondheid, energie of duurzaamheid belangrijke thema’s zijn. Op welk project is Ronald Schilt, directeur Merosch, zelf het meest trots? Na even nadenken, antwoordt Schilt: “Het project RijswijkBuiten springt er dan toch wel uit. De gemeente Rijswijk gaf in 2010 aan graag een nieuwe wijk te willen: energieneutraal en minimaal kostendekkend. Vraag aan ons was of dit twee verenigbare grootheden zijn. Nu zijn gasloos en energieneutraal eisen waaraan redelijk eenvoudig voldaan kan worden. Echter in 2010 was dit wel even een ander verhaal. Toch hebben we het voor elkaar gekregen om daar met gesloten portemonnee een gasloze en energieneutrale wijk te realiseren.”

Ambitieuze doelen, die op het eerste gezicht misschien een laag ‘realiteitsgehalte’ hebben, vormen voor Merosch een stimulans om er vol passie in te duiken. Ronald Schilt: “Alles waar het complex wordt, waar hoge ambities zijn en waar vooral een niet alledaagse aanpak is vereist om een en ander te kunnen realiseren trekt ons aan.” Volgens Ronald Schilt probeert Merosch vooral op basis van inhoudelijke argumenten en een goede begeleiding van het besluitvormingsproces met opdrachtgevers als gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars de zaken voor elkaar te krijgen. Waar nodig draagt Merosch zelf risico en koppelt desnoods het eigen honorarium aan het behaalde resultaat. Hoe moeten we dat zien? Ronald Schilt antwoordt:”Omdat vaak pas na twee jaar na ingebruikname van een gebouw echt beoordeeld kan worden of alles goed functioneert, zijn wij altijd nog twee jaar na oplevering intensief betrokken en hoeft ons honorarium ook pas na na die twee jaar betaald te worden. Wanneer alles daadwerkelijk functioneert zoals besproken en opgeschreven.”

Een zeer vooruitstrevend project waar Merosch momenteel als duurzaamheidsadviseur bij betrokken is, is project Merwede. Het betreft de herontwikkeling van deelgebied 5 van Merwedekanaalzone in Utrecht. Door de gemeente Utrecht aangewezen als een van de vier prioritaire gebiedsontwikkelingen. Met 24 hectare is dit een van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingen in Nederland.

Het is de bedoeling dat er vijf- tot zesduizend woningen worden gebouwd en circa 80.000 m2 aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Het moet vooral een gezonde, duurzame en levendige stadswijk worden. De globale planning is dat 2020 gestart wordt met de bouw welke circa 15 jaar in beslag zal nemen. Een tijdsbestek waarin naar alle waarschijnlijkheid nog allerlei nieuwe technologische en circulaire ontwikkelingen plaatsvinden. Ontwikkelingen die misschien wel eens heel waardevol kunnen zijn voor het ambitieuze project Merwede. Hoe speelt Merosch hier op in? Ronald Schilt antwoordt: “Flexibiliteit is elementair. De toekomstige ontwikkeling moet een plek kunnen krijgen in ons denken. Daarnaast hanteren we een monitoringstool zodat we exact kunnen meten hoe het traject zich ontwikkelt en we kunnen bijstellen waar nodig. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om ambities op te schroeven na verloop van tijd.”

In de omgevingsvisie van de gemeente werd het gebruik van het grondstoffenpaspoort als een van de ambities genoemd voor project Merwede. Reden voor Merosch om Madaster uit te nodigen. Maar niet alleen daarom. “Want,” zo vervolgt Ronald Schilt, “als je een duurzame wijk wilt ontwikkelen, moet je dat circulair doen en dan is het essentieel om op dat vlak ook een beheertool te hanteren. Een consistent platform waar circulariteit mee gemeten kan worden. Interessant van Madaster is dat de ontwikkeling van de tijd wordt meegenomen.” Daar ligt volgens Ronald Schilt echter ook een spannende opgave voor Madaster. Ronald Schilt vervolgt: “Het is belangrijk dat niet alleen de waarde in de toekomst, maar ook de financiële voordelen in het heden worden meegenomen. Hoe interessant is het bijvoorbeeld wanneer een hypotheekverstrekker een aantrekkelijk aanbod kan doen op basis van de circulariteits index van een woning.” Dit kan toch eigenlijk geen heel moeilijke opgave zijn wanneer je je bedenkt dat veel Nederlandse banken als Kennedy hun steun hebben uitgesproken aan Madaster? Ronald Schilt antwoordt: “Het is om die reden zeer waarschijnlijk, maar belangrijk dat we daar nu echt concrete afspraken en harde toezeggingen over gaan maken.” Het beeld wat Ronald Schilt schetst is duidelijk. Willen we met z’n allen maximaal resultaat behalen op zowel ambitieus als financieel vlak is het essentieel om elkaar te blijven uitdagen en intensief samen te werken.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
21-05-2024 Blogs

Maak circulair bouwen financieel haalbaar

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?