Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 8 mrt 2020

TRIODOS BANK: EEN MATERIALENBANK

TRIODOS BANK: EEN MATERIALENBANK

In het najaar van 2019 is het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank opgeleverd en in gebruik genomen. Voor architectenbureau RAU alweer het derde hoofdkantoor voor Triodos Bank, wiens groei laat zien dat duurzaam ondernemen economisch heel verantwoord kan zijn. Het eerste hoofdkantoor, eind jaren negentig in gebruik genomen, kenmerkte zich door het hergebruik van bakstenen, afkomstig uit een gesloopte school en toen nog gratis beschikbaar. Inmiddels zijn hergebruikte bakstenen de meest kostbare metselstenen geworden. Voor het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank is deze strategie verder uitgewerkt: toekomstig hergebruik, door een re-montabele bouw en daarmee waarde behoud, is leidend geweest in het ontwerp en de uitvoering.

Niet bakstenen maar hout is het materiaal geworden dat het nieuwe hoofdkantoor haar esthetische-, en toekomstige waarde geeft. Het door JP van Eesteren gebouwde kantoor, ook wel de houten kathedraal genoemd, is ontwikkeld door JOIN, een joint venture tussen Triodos Bank en EDGE als ontwikkelende partijen. In een integrale samenwerking tussen alle partijen gedurende het ontwikkel- en bouwproces, is het vereiste materialenpaspoort ontwikkeld in Madaster. Voor iedereen was het de eerste keer dat een dergelijke registratie van materialen en producten op zo’n grondige manier werd gedaan en dit is aangegrepen om gezamenlijk een leerproces in te gaan om het hele proces van registratie zo goed mogelijk te leren kennen en een zo hoog mogelijke kwaliteit van informatie te registreren.

Onder leiding van Imardo de Blok van EDGE heeft JP van Eesteren als hoofdaannemer de regisserende rol op zich genomen. Tesamen met Bosman Bedrijven als installateur hebben de BIM regisseurs van JP van Eesteren alle nodige IFC bestanden van de onderaannemers en leveranciers georganiseerd, met de nodige kwaliteit aan informatie om een goed materialenpaspoort aan Triodos Bank als opdrachtgever te kunnen overhandigen.

Het leerproces speelde zich op alle niveaus af, en met vallen en opstaan zijn uiteindelijk de doelen bereikt. Met name de onbekendheid van het proces speelde in het begin aan rol. Ook het verzamelen van de juiste informatie en IFC bestanden van de onderaannemers was in dit grote project een aanzienlijke hobbel die genomen moest worden, en genomen is! Zo hebben de ervaringen van Jeroen Koomen en Rob van de Ent van JP van Eesteren ertoe geleid dat er een duidelijk stappenplan is gekomen, dat een efficiënt proces borgt waarin de informatie wordt opgehaald en kan worden ingevoerd in Madaster.

Voor EDGE was het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank het eerste grote project waarmee een materialenpaspoort in Madaster is opgeleverd en waarbij het proces aangestuurd kon worden.

EDGE heeft hele duidelijk ambities op het gebied van Circulariteit uitgesproken waarmee zij de markt willen overtuigen van deze noodzakelijke stap. Materialenpaspoorten voor elk gebouw, geregistreerd in Madaster, zijn daar een vast onderdeel van. De volgende projecten staan al op stapel, waaronder het nieuwe Rijkskantoor in Eindhoven, EDGE Amsterdam West in Amsterdam Sloterdijk en project Valley in Amsterdam Zuid. Daarnaast is het materialenpaspoort van EDGE Olympic Amsterdam al te vinden op het platform van Madaster.

Voor Triodos Bank is hergebruik van materialen, en het waardebehoud van investeringen, een kernwaarde in de ontwikkeling van hun nieuwe hoofdkantoor. De architectuur- en duurzaamheidsprijzen die het de afgelopen tijd heeft mogen ontvangen, geven aan dat dit principe kan leiden tot hoogwaardige architectuur. Architectuur die circulaire bouwprincipes heeft omarmd. Architectuur die tot stand komt door een intensieve samenwerking in de keten, van opdrachtgever en ontwikkelaar tot en met de onderaannemers en leveranciers. Architectuur als platform voor innovaties, voor leerprocessen en kennisontwikkeling, was een van de uitgangspunten van RAU, EDGE en Triodos Bank tijdens de gehele ontwikkeling. Zodoende zorgt het leerproces dat dit project bij de betrokken partijen als EDGE, JP van Eesteren, Bosman Bedrijven en vele anderen nu al in gang heeft gezet tot het beantwoorden van deze oorspronkelijke gedachte.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-06-2024 Blogs

Duurzaam bouwen met DRASTIC: De rol van Madaster binnen een innovatief Europees project

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?