Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 15 mei 2018

VAN IDENTITEIT NAAR CIRCULARITEIT

VAN IDENTITEIT NAAR CIRCULARITEIT

Het Madaster Platform gaat verder! Na de release van september 2017, is er sinds mei een nieuwe versie van de Madaster Circulariteit Indicator (CI) beschikbaar. De CI is ontwikkeld om eigenaren, financiers, ontwerpers, leveranciers, aannemers en verwerkers te prikkelen om circulair te gaan bouwen en heeft een enorme verdiepingsslag doorgemaakt. De verdieping heeft plaatsgevonden op basis van o.a. marktfeedback, expertkennis en partners die verbonden zijn aan het Madaster Platform. Jeroen Verberne licht de ontwikkeling hieronder toe.

WAT WAS ER AL MOGELIJK?

De eerste versie van de CI maakte het voor gebruikers mogelijk, om op basis van IFC en/of Excel bestanden, het circulariteitsniveau van het gebouw te bepalen. De CI gaf, op basis van de aangeleverde data, inzicht in de mate van circulariteit op gebouwniveau. Het circulariteitsniveau wordt bepaald op basis van circulaire waarden in drie verschillende levensfasen van het gebouw: (i) constructiefase, (ii) gebruiksfase en (iii) einde levensduurfase. De CI-score is zo ontwikkeld dat scores van gebouwen met elkaar kunnen worden vergeleken. In de eerste versie van de CI waren de circulaire eigenschappen voor alle materialen door Madaster zelf ingevuld en vastgezet (bijv. type toegepaste materialen, verwachte gemiddelde levensduur en het afvalscenario). Op basis van aangeleverde data en (vaste) eigenschappen werd vervolgens een CI-score aan het gebouw toegekend. Op het moment dat er een CI-score was bepaald, had de gebruiker de mogelijkheid om data te verrijken en IFC en/of Excel modellen aan te passen. Aan het aantal keren dat dit plaats vond, waren en zijn geen restricties verbonden. Na iedere aanpassing, door het uploaden van nieuwe bestanden, werd er een nieuwe CI-score van het gebouw bepaald. De score betrof daarnaast ook alleen datgene wat bekend was, terwijl in de praktijk weinig modellen 100% volledig waren.

NIET ALLEEN HET GEBOUW, OOK DE PRODUCTEN IN HET GEBOUW KRIJGEN EEN SCORE

De nieuwe versie van de CI herkent naast materialen nu ook producten! Door middel van automatische mapping (zoektermen) worden gegevens uit IFC en Excel bestanden gelinkt aan een ‘Madaster database’. Het bespaart de gebruiker niet alleen tijd door de afname van gegevens die benodigd zijn in de IFC-bestanden, maar het betekent ook een toename van de betrouwbaarheid en de volledigheid van data voor de bepaling van de CI-score. De door Madaster vastgestelde circulaire eigenschappen voor alle materialen zijn nu veranderd in een dynamische set aan variabelen die per materiaal en product aanpasbaar zijn. Dit betekent dat gebruikers project-specifieke gegevens kunnen toepassen en ‘individuele’ producten en materialen kunnen aanmaken voor bijv. staal, beton, een kanaalplaatvloer, etc.

Binnen Madaster wordt de Madaster Circularity Indicator (CI) ontwikkeld op basis van de studie van de EllenMacArthurFoundation (2015), waaraan het meten van Circulariteit ten grondslag ligt. In het ontwikkelen van de Madaster CI wordt Madaster ondersteund door diverse experts, waaronder Copper8, EPEA en TNO.

Doordat een CI-score nu ook op productniveau kan worden bepaald, kunnen circulaire keuzes op zowel gebouw- als productniveau worden gemaakt. De dynamische set aan variabelen bevat nu ook: rapidly renewable, recycling efficiëntie en afval uit recyclingprocessen.

HET BELANG VAN EEN GOED BIM MODEL

Naast de toevoeging van producten in de CI, zijn er in de nieuwe versie van de CI correctiefactoren toegevoegd. De CI voor gebouwen wordt gecorrigeerd met twee factoren die de compleetheid van de in Madaster vastgelegde brondata meenemen in de totaalscore. Een betrouwbare CI werkt alleen voor gebouwen waarvan producten en materialen volledig zijn vastgelegd. Gebruik van een bronbestand dat aan een zo hoog mogelijke standaard voldoet is belangrijk. De BIM Basis-ILS, is hier een goede basis voor.

WAAR WILLEN WE NAAR TOE?

Om de input te verrijken en de betrouwbaarheid nog meer te verhogen is het noodzakelijk om enerzijds externe databases met betrouwbare data te gaan koppelen (bij voorkeur van de leveranciers van de producten zelf) en anderzijds een ‘Circulaire BIM Information Development Manual’ (IDM) te hanteren met richtlijnen en een vaste set regels voor de implementatie van IFC-bestanden.

Madaster is in gesprek met partners die het platform kunnen voeden met informatie over: toegepaste materialen, gebruiksduur vs. verbruiksduur, onderscheid tussen de kans op hoog- en laagwaardig hergebruik en de impact van materialen op mens en natuur.

Tot slot, Madaster is op dit moment ook bezig met het ontwikkelen van de financiële tab, waarin de historische, actuele en toekomstige waarde op materiaal-, product-, element-, gebouw-, en portefeuilleniveau wordt weergegeven. Door de circulaire- en de financiële-tab in de toekomst met elkaar te verbinden, zal er een financiële waarde gekoppeld kunnen worden op product- en elementniveau, waardoor de financiële waarde van vastgoed toe gaat nemen.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-07-2024 Blogs

EU Taxonomie-rapportage: Naleving van duurzaamheids-regels vereenvoudigen

Lees meer
madaster-image
26-06-2024 Nieuws

EPEA en Madaster dichten de datakloof

Lees meer
madaster-image
20-06-2024 Projecten

Juf Nienke

Lees meer

Where are you located?