Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 10 apr 2018

VAN THEORIE NAAR PRAKTIJK 2

VAN THEORIE NAAR PRAKTIJK 2

Als het aan Harm Houwink ligt krijgt een ontwerper straks met één druk op de knop een overzicht van te (her)gebruiken gebouwen op basis van het ingevoerde ontwerp. Hoe ziet hij dit voor zich? En wie is deze Harm eigenlijk?

Harm Houwink is student Master Building Engineering aan de TU Delft en voert zijn afstudeeropdracht uit bij Madaster. Hij is van jongs af aan geïnteresseerd in bouw en techniek.

Gebouwen intrigeren hem en het hele proces hieraan voorafgaand. Logisch dat hij heeft gekozen voor een opleiding tot constructeur. Toch is dit niet het beroep wat hij ambieert. Daarvoor is volgens Harm de impact die een constructeur heeft op het gehele proces te klein. Ondanks dat waardeert hij het constructeurs vak enorm en begrijpt dat het essentieel is voor een veilige gebouwde omgeving. Maar Harm is ervan overtuigd dat zijn kwaliteiten ergens anders liggen. Harm Houwink legt uit: “In een tussenjaar heb ik een uitzendbureau gerund met enkele medestudenten en geproefd van het ondernemerschap. Ik realiseerde mij op dat moment dat ik geen constructeur wil worden, maar ondernemer in de bouw.” Wat weerhield deze ondernemende student ervan om per direct zijn studentenkamer op te zeggen en zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel? Harm Houwink: ”Om binnen een conservatieve sector als de bouw succesvolle, innovatieve projecten te kunnen ontwikkelen en implementeren is het voorwaarde om processen en techniek goed te begrijpen. Weten hoe het in elkaar zit! Dat leer ik bij Building Engineering aan de TU Delft.” Harm Houwink besloot dus nog even geen risico te nemen, volgde een aantal vakken op de incubator (snelkookpan voor startups) aan de TU Delft en kijkt het ondernemen voorlopig graag eerst even af bij startups in de bouwsector zoals bij BAM en Madaster.

Een google zoektocht leidde Harm tot Madaster! Harm Houwink legt uit:” Ik was mij aan het inlezen over innovatieve ontwikkelingen in de bouw en stuitte op het boek Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber. Achterin in het boek stond de website van Turntoo vermeld. Ik besloot ze te bellen en kreeg tot mijn grote verbazing Thomas Rau aan de lijn. Hij reageerde heel enthousiast en vroeg mij mijn CV op te sturen.” Hoeveel geluk kun je hebben?! Meteen de ondernemer, architect, innovator, inspirator, visionair en mede-initiatiefnemer van Madaster aan de lijn! En uit dit eerste contact rolde je afstudeerstage bij Madaster? Harm Houwink antwoordt: “Na een aantal gesprekken met mede-initiatiefnemer Pablo van den Bosch en enkele dagen meegewerkt te hebben is een afstudeervoorstel geformuleerd.

Wat houdt dat afstudeervoorstel in? Wat gaat deze ambitieuze student de komende maanden onderzoeken bij Madaster? Harm Houwink antwoordt: “Waar Madaster materialenpaspoorten creëert, zijn er ook marktplaatsen voor 2e hands bouwmaterialen. In een materialenpaspoort kunnen producten goed geregistreerd worden, terwijl op een marktplaats producten goed verhandeld kunnen worden. Wat vaak mist, is de link tussen beiden. Hoe zou een ontwerper, architect of constructeur gebruik kunnen maken van materialen of producten die in een gebouw zitten? Kortom, hoe moeten we een materialenpaspoort inrichten zodat een ontwerper hiermee aan de slag kan?”

Want een ontwerper kan niet zelf even kijken wat binnenkort gesloopt wordt om te zien welke materialen vrijkomen en z’n ontwerpproces hier slim op afstemmen?

Volgens Harm werkt dat in de praktijk niet zo: “De huidige manier van werken is anders. Een architect komt met een ontwerp, een constructeur rekent het door en optimaliseert het om vervolgens in tabellenboeken te kijken welk materiaal nodig is. Er is een heel groot aanbod van materialen waar hij uit kan kiezen. Lastig is het om te gaan ontwerpen vanuit een aanbod uit de gebouwde omgeving. Dat vraagt om een compleet andere start van het ontwerpproces. Interessant dus om te kijken hoe we een materialenpaspoort moeten inrichten zodat een ontwerper hier direct mee aan de slag kan. En hoe kunnen we artificial intelligence toepassen zodat een ontwerper bijvoorbeeld niet handmatig per gebouw materiaal hoeft te gaan zoeken. Een computersysteem zou een voorselectie van materialen en producten kunnen maken.” Dat klinkt best ingewikkeld, maar volgens Harm zou deze slimheid gewoon in een algoritme ingebouwd moeten kunnen worden.

Gaat deze stagiair dit allemaal in z’n eentje onderzoeken op een kamertje bij Madaster Services de komende maanden? Harm antwoordt: ”Gelukkig niet! Ik krijg begeleiding vanuit Madaster en Winvision als professioneel IT bedrijf met developers en IT systeem-architecten. Ook mijn commissie begeleidt mij hierin en ik hoop de komende maanden veel interessante mensen te spreken die mij kunnen helpen bij het onderzoek, waaronder engineers, architecten, gebouweigenaren en mensen werkzaam binnen de overheid.”

Benieuwd wat deze samenwerking tussen Madaster en de TU Delft ons gaat brengen. Hoe denkt Harm eigenlijk over de rol die Madaster kan spelen op educatief vlak? Harm: “Madaster is een goed voorbeeld voor studenten. Madaster laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om materialen te hergebruiken. Te vaak wordt namelijk nog gedacht dat hergebruik onhandig is en op deze manier kunnen we laten zien dat het kan. Kunnen we mogelijk een bewustzijnsverandering creëren. Anderzijds kan het onderwijs bijdragen in de ontwikkelingen naar Madaster toe. Zo weet de afdeling Building Engineering binnen TU Delft bijvoorbeeld heel veel over het gebruik van specifieke materialen. Hoe ontwerp je in hout, staal, beton etc. Die kennis kan weer heel waardevol zijn voor Madaster om de vertaalslag van theorie naar praktijk te maken.”

Hopelijk melden zich in de toekomst meer enthousiaste studenten als Harm Houwink. Gelukkig kan Madaster daar zelf ook actief aan bijdragen. “Want”, zo stelt Harm voor “Madaster kan haar naamsbekendheid op de TU Delft vergroten door een studievereniging te sponsoren of een presentatie te verzorgen tijdens lunchlezingen bij studieverenigingen. Dat doen wel meer bedrijven.” Goede ideeën die allemaal in de groep worden gegooid. Ondertussen werkt Harm hard aan zijn afstudeeropdracht om ten tijde van de verjaardag van het Madaster platform, 29 september 2018, zijn onderzoeksresultaten te presenteren.

To be continued!

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
21-05-2024 Blogs

Maak circulair bouwen financieel haalbaar

Lees meer
madaster-image
06-05-2024 Publicaties

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

Lees meer
madaster-image
18-04-2024 Persberichten

Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

Lees meer

Where are you located?