Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Publicaties 6 mei 2024

Voer eenvoudig je eerste MPG-berekening uit

De bouwsector heeft een aanzienlijke impact op het milieu, vanwege de energie die nodig is voor de productie van bouwmaterialen, transport, en de emissies tijdens de constructie. Daarom is het essentieel om de milieu-impact van gebouwen te beoordelen en minimaliseren. Hiervoor wordt de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) -berekening ingezet.

Bekijk onze volledige videohandleiding voor MPG

Dit stappenplan zorgt voor een gestructureerde benadering bij het uitvoeren van een MPG-berekening en helpt je om efficiënt en effectief de milieuprestaties van jouw projecten te beoordelen.

Stap 1: Ruimte verifiëren

Controleer eerst of er ten minste één MPG-objectruimte beschikbaar is in jouw account onder de tab ‘abonnement’. Is dit niet het geval, dan kun je jouw abonnement eenvoudig aanpassen.

Stap 2: Object aanmaken

Selecteer de map waarin je het MPG-object wilt opvoeren en klik bovenaan op ‘nieuw object’ voor MPG-berekening.

Geef het object een naam en vul de verplichte velden in, aangeduid met een rood sterretje. Je kunt optioneel ook andere informatievelden invullen, nu of later.

Stap 3: Documenten uploaden

Eenmaal in het MPG-object, open je het lege ‘dossier’ en start je met het uploaden van de brondocumenten via de ‘upload’ knop linksboven.

Selecteer het bestand, de toegepaste classificatiemethode en eventueel een andere taal als die voorkomt in de materiaal- of productbenaming.

Stap 4: Data koppelen

Kies de datasets uit de Nationale Milieudatabase. Prioriteer set 1, gevolgd door set 2 en set 3. Sla op om de berekening te starten.

Controleer na het automatische verrijkingsproces de koppelingen op correctheid in het ‘verrijken-scherm’.

Stap 5: MPG-score analyseren

Bekijk de MPG-score in het prestaties-tabblad. Je kunt inzoomen op de score om details over de verschillende levensduurfasen of de verdeling over gebouwschillen te bekijken.

Stap 6: Rapport genereren en analyseren

Genereer een MPG-rapport via de knop ‘materialenpaspoort aanmaken’, te vinden onderaan in het dossier.

Download en open het rapport om een duidelijk overzicht van de MPG-score en de MKI-waarden per hoofdstuk te bekijken. Analyseer waar het zwaartepunt van jouw MPG ligt en hoe je dit kunt verbeteren.

Het rapport bevat ook de berekening van de Global Warming Potential, oftewel de materiaalgebonden CO2-uitstoot.

Where are you located?