Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Terug
Nieuws 12 sep 2019

WAT MOET JE MET EEN UITSPRAAK ALS “AFVAL IS MATERIAAL ZONDER IDENTITEIT”

WAT MOET JE MET EEN UITSPRAAK ALS “AFVAL IS MATERIAAL ZONDER IDENTITEIT”

Een visie alleen is niet genoeg om verandering te kunnen creëren. Dat weet bedrijfsadviseur en specialist circulaire bedrijfsmodellen Pablo van den Bosch als geen ander. Toen hij Thomas Rau voor het eerst ontmoette was hij onder de indruk van zijn visie, maar zag niet een, twee, drie voor zich wat je aanmoet met een uitspraak als “Afval is materiaal zonder identiteit”. Thomas daagde hem uit om na te denken over de financiële impact van het gebruik van materialen in een gesloten systeem en dat was de start van hun samenwerking.

Nooit meer afval in een wereld waar nog volop geproduceerd en geconsumeerd wordt, grondstoffen schaarser worden en afvalbergen steeds groter. Hoe realistisch is dit? “Het is irrealistisch om te denken dat dit vanzelf goedkomt, want in onze huidige economie worden business modellen minimaal belast voor het verbruiken van materialen en creëren van afval. Verandering ontstaat uit de mogelijkheden om nieuwe, nog betere business modellen op te zetten die geen afval produceren, maar juist elimineren omdat ze afval zien als grondstof. Die nieuwe business modellen moet je kunnen bouwen op een publiek beschikbare bron van inzicht en overzicht in materialen, componenten en producten. De noodzaak voor deze publieke bron van informatie, dat is onze inspiratie voor Madaster.”

Een onafhankelijk publiek platform waar iedereen een materialenpaspoort kan genereren. Hoe werkt dat dan? Pablo van den Bosch legt uit: “Met één druk op de knop zijn data vanuit digitale 3D bouwmodellen, de BIM-modellen, te uploaden naar een beveiligde webpagina. In de basis gaat het om de volgende gegevens: waar komen de materialen, componenten en producten vandaan, in welke hoeveelheid zijn ze toegepast, hoe zijn ze verwerkt en/of gemonteerd, wat is de huidige locatie en wat is hun herbruik- en financiële waarde door de tijd heen. Heb je geen BIM-model, vul je dossier dan met wat wel voorhanden is, bijvoorbeeld tekeningen, foto’s, rekensheets of de laatste toegepaste materialen bij het groot onderhoud. Zo ontstaat in de loop van de tijd een steeds completer beeld van de gebouwde situatie.”

Wat kun je nu feitelijk met al die data en voor wie is zo’n materialenpaspoort echt interessant? Pablo van de Bosch: “De informatie in een materialenpaspoort helpt gebouweigenaren, ontwerpers en bouwers om nieuwe afwegingen te maken tijdens het ontwerpen, bouwen en het gebruik van gebouwen. Daarnaast kunnen financiers op basis van het materialenpaspoort de waarde van de materialen opnemen in de totale waardebepaling van het object en zijn ze niet meer alleen afhankelijk van de markt. Hiermee ontstaat een nieuwe dimensie van waardering van ons vastgoed ter bevordering van de circulaire economie.”

Inmiddels hebben veel verschillende partijen uit de publieke, financiële en bouwwereld zich al aangesloten en dragen gezamenlijk bij aan de ontwikkeling van het materialenpaspoort. Zo geven financiers en accountants aan op basis van welke informatie zij circulariteit kunnen waarderen en opdrachtgevers op basis van welke gegevens zij circulaire projecten gunningsvoordeel kunnen verlenen. Pablo van den Bosch: “Dankzij de bijdragen van deze Kennedy’s op zowel financieel als inhoudelijk vlak is het mogelijk een online bibliotheek voor materialen te creëren en kan het materialenpaspoort doorlopend worden geoptimaliseerd.”

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.

 • Demo

  Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt je in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt je toegang tot ons platform.
 • Vraag een demo aan om kennis te maken met ons platform.
2

Stap 2

 • Small

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning Digitaal

  Training Open training

  Marketing Profiel op website

  € 3.500 / jaar* *

 • Medium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + support desk

  Training + inhouse training & business workshop

  Marketing + showcase project

  € 5.500 / jaar *

 • Large

  Gebruiker 1

  Object 1

  Ondersteuning + custom support

  Training + training op maat

  Marketing + blog in nieuwsbrief

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar* *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • Madaster abonnement

  Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Particulier abonnement

  Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

 • Aanbevolen voor experts die direct willen beginnen met uploaden en die zelfstandig aan de slag willen met Madaster. Het abonnement komt inclusief één persoonsgebonden gebruiker en één actief object/ gebouw.

  € 900 / jaar *

 • Aanbevolen voor particuliere huiseigenaren die gebruik willen maken van Madaster. Ook voor studenten die circulaire scenario’s of een gebouwpaspoort willen creëren voor onderzoek.

  € 19,95 / jaar *

 • Producenten kunnen hun productportfolio gratis op Madaster registreren als de productgegevens met alle gebruikers worden gedeeld. Voor ondersteuning is een Partnership nodig.

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+31 (0)85 060 1242
Maandag – vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.nl

De Groene Afslag
Amersfoortsestraatweg 117
1251 AV, Laren
Nederland

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
12-07-2024 Blogs

EU Taxonomie-rapportage: Naleving van duurzaamheids-regels vereenvoudigen

Lees meer
madaster-image
26-06-2024 Nieuws

EPEA en Madaster dichten de datakloof

Lees meer
madaster-image
20-06-2024 Projecten

Juf Nienke

Lees meer

Where are you located?