Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Log in
Terug
Nieuws 16 may 2021

Afscheid

Afscheid

Afscheid

Door Thomas M. Rau, Board Member Madaster Foundation

Wanneer we definitief afscheid van iemand moeten nemen, dan is dat pijnlijk en verdrietig. We wisten altijd dat het er op een dag aan zat te komen – maar ons er echt op voorbereiden konden we niet. Het is een confrontatie met het feit dat alles tijdelijk is: iets wat we rationeel wel weten, maar doorgaans niet echt ‘leven’.

Definitief afscheid nemen van een gebruiksvoorwerp voelt heel anders: soms als een verademing, soms als een noodzaak. We hebben het voorwerp niet meer nodig – ofwel omdat het onze behoefte niet meer kan bedienen, ofwel omdat de behoefte zelf verdwenen of veranderd is. Niet alleen onze levens zijn dus tijdelijk: ook dat wat we willen, weten en nodig hebben verandert altijd aan één stuk door.

Auto’s, hoofdkantoren, kledingkasten, laptops – het zijn allemaal tijdelijke antwoorden op tijdelijke vragen. Onze fysieke omgeving, voor zover die door de mens gebouwd is, is eigenlijk een optelsom van antwoorden op tijdelijke behoeften in het verleden: geen vastgoed, maar losgoed. Hoewel de meesten van die vragen allang niet meer bestaan, zitten wij met al die antwoorden opgescheept. Soms proberen we er nieuwe vragen voor te bedenken, vaker niet. Zo verwordt alles tot afval. De materialen waaruit dit alles bestaat gaan verloren.

Dat proces is onomkeerbaar en wordt dus als enige niét gekarakteriseerd door tijdelijkheid: verwordt iets tot afval, dan wordt het nooit meer materiaal. Zo worden tijdelijke vragen dus op grote schaal en steeds sneller beantwoord met het definitief vernietigen van materialen waarvan we maar een beperkte hoeveelheid hebben. Met andere woorden: wíj mogen dan tijdelijk zijn – maar de consequenties van ons handelen zijn wel degelijk hartstikke permanent.

Hoe kan dit anders? Door onze materialen op waarde te schatten, en ze te behandelen als de limited editions die ze altijd al waren. Wat wil zeggen: door materialen te voorzien van een identiteit, zoals we dat doen met alles dat we waardevol vinden. Heeft iets immers een identiteit, dan is het mogelijk om bij te houden waar het is. En weten we waar iets is, dan blijft het voor ons beschikbaar.

Denk aan een boek uit de bibliotheek: doordat het voorzien is van een barcode en een plaats in het systeem, kan één en hetzelfde boek de vragen van wel duizenden mensen beantwoorden. Van elkaar mogen we op een dag dan onherroepelijk afscheid moeten nemen: van onze materialen hoeven we dat niet.

Meer info? Neem contact met ons op via info@madaster.com.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Pluk de vruchten

Begin vandaag nog met het opbouwen van een circulaire samenleving, door lid te worden van Madaster.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Vacatures
26-09-2022

Ben jij de Junior Product Manager die we zoeken?

Lees meer
madaster-image Persberichten
06-09-2022

EPEA en Madaster vereenvoudigen het meten van circulariteit binnen de gebouwde omgeving

Lees meer
madaster-image Nieuws
26-06-2022

Fiscaal subsidievoordeel met een materialenpaspoort

Lees meer